Ministar Erlić na konferenciji Europske komisije o čistoj tehnologiji kao pokretaču konkurentnosti i gospodarskog rasta

  • Slika /slike/Vijesti/2024/Srpanj/PEK/DSC_0727.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na panelu s Izvršnim potpredsjednikom EK za europski zeleni plan razgovaralo se o dosadašnjim i budućim zelenim ulaganjima iz EU fondova u Hrvatskoj.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić sudjelovao je na panelu u sklopu konferencije Čista tehnologija kao pokretač konkurentnosti i gospodarskog rasta, u organizaciji Europske komisije u Hrvatskoj.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili voditeljica Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te izvršni potpredsjednik Europske komisije za europski zeleni plan, međuinstitucijske odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

Ministar Erlić u svom je izlaganju podsjetio kako se u 2024. godini Hrvatska nalazi na visokom osmom mjestu od 167 država po ispunjavanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja, što je potvrda izvanrednih ekonomskih, društvenih i okolišnih ostvarenja, kao i učinkovite provedbe Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, u koju su UN-ovi ciljevi ugrađeni.

„U naših 11 godina članstva u Europskoj uniji nema kraja Hrvatske u kojem nije provedeno barem jedno zeleno ulaganje, bilo da je riječ o novim vlakovima, autobusima, projektima gospodarenja otpadom i očuvanja okoliša ili energetskoj obnovi zgrada. Sada smo u fokus stavili ulaganja u naše gradove, otoke i regije temeljena na njihovim specifičnim potrebama, a sve što poduzimamo u skladu je sa svjetskim trendovima i europskim prioritetima, kako bi se ostvarili nacionalni i gospodarski interesi te poboljšao životni standard naših građana“, zaključio je ministar Erlić.

Uz izvršnog potpredsjednika EK Šefčoviča i ministra Erlića, na panelu su sudjelovali i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, direktorica za održivost tvrtke Holcim Julija Škoro te Antonija Mršić Radas, voditeljica EU financiranja i odnosa s javnim institucijama u tvrtki Rimac Tehnologije.

Pisane vijesti