Ministar Erlić i potpredsjednica EIB-a Czerwińska na uručenju Sporazuma o financiranju za provedbu Fonda rizičnog kapitala

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/DSC_5783.JPG
  • Slika
  • Slika

Na temelju potpisanog sporazuma MRRFEU započinje s provedbom financijskih instrumenata iz programskog razdoblja 2021. - 2027.

Uz ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimu Erlića, na uručenju Sporazuma prisustvovali su i potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwińska te voditelj Direkcije upravljanja mandatima Gabriele Todesca.
 
Ranija verzija ovog financijskog instrumenta, nazvana "ESIF Fond rizičnog kapitala", pokazala se iznimno uspješnom u prethodnom financijskom razdoblju.
„Tadašnji financijski instrument postigao je iznadprosječan uspjeh rezultirajući s više od 140 investicija u ukupnom iznosu od 31 milijun eura. S obzirom na to da je naglasak na digitalizaciji, ne čudi da je najveći interes pokazala upravo hrvatska tehnološka scena“, uvodno je istaknuo ministar Šime Erlić.
 
Prije implementacije tog financijskog instrumenta industrija rizičnog kapitala u Hrvatskoj bila je značajno ispod prosjeka Europske unije. No otkad je zaživio na našem tržištu 2018. godine, uspio je vrlo brzo brendirati Hrvatsku kao zemlju privlačnu talentiranim stručnjacima koji su spremni uložiti svoje znanje i ovdje pokrenuti posao.
Financijski instrumenti predstavljaju novi i jednostavniji pristup sredstvima Europske unije, a također omogućuju i recikliranje sredstava te privlače privatni kapital komercijalnih financijskih institucija, što donosi znatno veći investicijski volumen.
 
Na uručivanju Sporazuma istaknuto je da je za njegovu realizaciju namijenjeno 80 milijuna eura kako bi se omogućio kontinuitet u pružanju potpore razvoju hrvatskog startup tržišta u novoj financijskoj perspektivi 2021. - 2027.
„U sklopu novog programskog razdoblja planiramo ukupno provesti 8 financijskih instrumenata za potporu poduzetnicima u Hrvatskoj, što će omogućiti dodatna značajna ulaganja u hrvatsko gospodarstvo“, naglasio je ministar.
 
Potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska osvrnula se na održivost kao važan aspekt poslovanja.
„Podržavajući nove tehnologije i inovativne ideje te potičući njihov rast, rizični kapital može odigrati važnu ulogu u ostvarivanju zelene i digitalne tranzicije. Zato Europska investicijska banka nastoji poduprijeti inicijative koje pozitivno utječu i na klimatske i na poslovne ciljeve, čime se osigurava pravedna tranzicija za sve građane Europske unije“, izjavila je Teresa Czerwińska.
 
Nakon svečanog potpisivanja Sporazuma o financiranju, sljedeći korak je objava javnog poziva za upravitelja "Fonda rizičnog kapitala". Ministar je naglasio kako će upravitelj imati autonomiju u svom djelovanju, a sva sredstva Fonda namijenjena su mikro, malim i srednjim poduzećima koji razvijaju inovativne proizvode u Hrvatskoj i izlaze na svjetsko tržište.
 
Na kraju, ministar je istaknuo ključnu prednost financijskih instrumenata u odnosu na bespovratna sredstva.
 
„Ovo je zajednički rezultat aktivne suradnje s Europskom investicijskom bankom, Europskim investicijskim fondom, te partnerima iz državne uprave i financijskog sektora. Ovim financijskim instrumentom otvaramo vrata inovacijama, rastu i razvoju startupova te općem razvoju hrvatskog gospodarstva. U današnjim vremenima rasta kamatnih stopa, šaljemo važnu poruku poduzetnicima da nudimo alternativu u financiranju njihovog rasta“, zaključio je ministar Erlić.
 
 
 

Pisane vijesti