Ministar Branko Grčić s rumunjskim kolegom Eugenom Teodoroviciem

Slika /arhiva/SLIKE/Rumunjska_28_3_2013_1.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić susreo se danas s rumunjskim ministrom EU fondova Orlandom Eugenom Teodoroviciem u Bukureštu.

 

Razgovori dvojice ministara prvenstveno su se odnosili na pripremu strateških dokumenata, Partnerskog sporazuma i Operativnih programa za naredno financijsko razdoblje 2014. – 2020.

 

Ministar Teodorovici je ukazao na rumunjska iskustva  naučenih lekcija kao i na način poboljšanja apsorpcije koji su realizirali u posljednjih godinu i pola dana mandata. Bilo je riječi i o procesu stvaranja zalihe projekata, o načinima financiranja i sufinanciranju projekata, sustavu akreditacije te o korištenju financijskih instrumenata razvojnih banaka.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grčić upoznao je svojeg kolegu s intenzivnim aktivnostima vezanim uz izradu Partnerskoga sporazuma, ključnim strateškim dokumentom koji će definirati razvojne prioritete države. Nadalje, informirao ga je o posljednjim otvorenim javnim natječajima u području malog i srednjeg poduzetništva, znanosti i obrazovanja te vodnog gospodarstva.

 

"Rumunjska je iz prethodnih pogrešaka u provedbi strukturnih i kohezijskih fondova naučila kako savladavati brojne izazove, od procesa pripreme i provedbe javnih natječaja, provedbe javnih nabava i koordiniranja složenog upravljačkog sustava. Trenutno, tekuća stopa apsorpcije je preko 34 posto u usporedbi s 8 posto zabilježenih u svibnju 2012.“, kazao je ministar Teodorovici.

 

U Ministarstvu europskih fondova organizirana je i radionica na kojoj su ministri sudjelovali sa suradnicima i detaljnije raspravljali o sustavu upravljanja strukturnih i investicijskih fondova EU.



Pisane vijesti