Male općine u Varaždinskoj županiji spremne za povlačenje sredstava iz EU fondova

Slika /slike/Vijesti/Tolusic_Varazdinska_040816.jpg

U četvrtak 4. kolovoza 2016. godine ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić posjetio je Varaždinsku županiju, gdje je sudjelovao na radnim sastancima s načelnicima i općinskim vijećnicima općina Visoko, Donja Voća, Maruševec i Ljubešćica.

Glavna tema razgovara bile su mogućnosti financiranja projekata općina sredstvima iz EU fondova. Ministar Tolušić iskazao je zadovoljstvo do sada učinjenim kao i spremnošću općina za natječaje iz EU fondova i povlačenje EU sredstava: „S obzirom na broj pripremljenih projekata siguran sam da će Varaždinska županija u narednom razdoblju biti pri samom vrhu po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Projekti koji su mi predstavljeni odnose se na obnovu školskih dvorana, vrtića, društvenih domova, a važno je naglasiti da su orijentirani na podizanje kvalitete života stanovnika ruralnih područja koji su često nepravedno zaboravljeni.“
 
U Općini Ljubešćica ministra Tolušića dočekao je općinski načelnik Nenad Horvatić te su se skupa uputili u obilazak Etno kuće koja se nalazi u središtu Ljubešćice. Nakon kratkog obilaska kuće koja predstavlja dragocjeno svjedočanstvo bogate ljubeške prošlosti, uslijedilo je i potpisivanje dvaju ugovora za projekte koji će se provoditi na području Ljubešćice.
 
Prvi ugovor potpisan je za projekt „Gospodarska i socijalna revitalizacija Općine Ljubešćica kroz modernizaciju cestovne infrastrukture“, između Općine Ljubešćica i tvrtke PZC Varaždin. Ukupna vrijednost projekta je 761.180,13 kuna, a 500.000,00 kuna sufinancira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice.
 
Iz namjenskih sredstava Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja financira se drugi projekt "Izgradnja vodovodne mreže u naselju Ljubešćica - Križevačka ulica, prema naselju Ljubelj Kalnički, duljine 1,5 km", ukupne vrijednosti 232.250,00 kuna. Ugovor su potpisali Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Općina Ljubešćica.
 
Prije samog potpisivanja ugovora ministar Tolušić položio je vijenac kod spomenika za četiri poginula branitelja Domovinskog rata s područja Općine Ljubešćica.

Pisane vijesti