Konferencija i bilateralni sastanak u Splitu – Poljska će pomoći Hrvatskoj u što boljem korištenju fondova Europske unije

Slika /arhiva/SLIKE/konferencija u splitu.jpg

Visoki poljski državni dužnosnici izrazili su u ponedjeljak u Splitu na konferenciji ‘Regionalni razvoj i fondovi Europske unije - prijenos znanja i iskustava Republike Poljske’ spremnost da svojim iskustvom pomognu Hrvatskoj kako bi pri ulasku u Europsku uniju u što je moguće većoj mjeri koristila sredstva iz EU fondova, dok su članovi hrvatske Vlade isticali kako je takva pomoć Poljske iznimno važna.

(Hina)

Visoki poljski državni dužnosnici izrazili su u ponedjeljak u Splitu na konferenciji ‘Regionalni razvoj i fondovi Europske unije - prijenos znanja i iskustava Republike Poljske’ spremnost da svojim iskustvom pomognu Hrvatskoj kako bi pri ulasku u Europsku uniju u što je moguće većoj mjeri koristila sredstva iz EU fondova, dok su članovi hrvatske Vlade isticali kako je takva pomoć Poljske iznimno važna.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić naglasio je da su iskustva Poljske dobrodošla jer Hrvatska ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine očekuje znatno veća sredstva strukturnih fondova EU.
’Već u drugoj polovici 2013. godine očekujemo 450 milijuna eura iz EU fondova, a tijekom 2014. godine milijardu i 80 milijuna eura, što su ogromna sredstva i trebamo se pripremiti za njih’, istaknuo je Grčić izrazivši nezadovoljstvo sadašnjim stanjem u Hrvatskoj u vezi s angažmanom za korištenje pretpristupnih fondova EU. U tom je kontekstu stavio primjedbu prethodnoj hrvatskoj Vladi rekavši kako je potpisano ‘samo 37 posto’ ugovora za pretpristupne fondove Europske unije.
Prema Grčićevim riječima, u Hrvatskoj treba ojačati kapacitet na svim razinama u osposobljavanju kadrova za pripremu projekata za EU fondove odnosno prihvat sredstava iz tih fondova, a sadašnjih 350 ljudi na tom poslu treba barem udvostručiti.

Pregovaramo s Europskom komisijom i o uspostavi jedinstvenog upravljačkog tijela za korištenje EU fondova’, istaknuo je Grčić te najavio mogućnost promjene regionalnog ustroja Hrvatske kako bi se ravnomjernije mogla koristiti sredstva EU fondova. Hrvatska će, dakle, o eventualnoj novoj regionalizaciji odlučivati u suradnji s Europskom komisijom.

‘Ukoliko se Hrvatska opredijeli za novu regionalizaciju potrebno je da to ne budu samo statističke regije, nego regije s administrativnom snagom, slično kao u Poljskoj", istaknuo je Grčić.

Predsjednik poljskog Senata Bogdan Borusewicz rekao je da se Poljska u pripremama za ulazak u Europsku uniju teritorijalno preustrojila sa 49 vojvodstava na njih 16.

‘Hrvatska ulazi u Europsku uniju u posljednjem trenutku i čini se da je ovo zadnje proširenje nakon kojeg će vrata Unije biti zatvorena dulje vrijeme’, kazao je. Pritom je istaknuo da se Poljska zauzima za proširenje EU i na ostale zemlje jugoistočne Europe.

Ministrica regionalnog razvoja Republike Poljske Elżbieta Bieńkowska preporučila je Hrvatskoj da programira racionalnu potrošnju sredstava iz fondova EU, jer primjeri Grčke i drugih zemalja koje su, prema njezinim riječima, neracionalno trošile sredstva fondova, pokazuju do čega takva politika može dovesti.
‘U Poljskoj racionalno koristimo sredstva iz fondova Europske unije kako bismo izbjegli krizu i nismo imali recesiju. Imamo vlastitu regionalnu politiku, a to znači da za razvoj naših regija koristimo 50 do 60 posto novca iz sredstava fondova EU-a, a ostala sredstva mi osiguravamo. I za Hrvatsku bi bilo važno da ima sličnu vlastitu regionalnu politiku, a ne da se oslanja samo na fondove Europske unije’, dodala je.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić naglasio je kako se ulaskom u europski obitelj Hrvatskoj pružaju nove prilike, posebice u vezi s kohezijskom politikom EU kojom se raspoređuju sredstva za uravnotežen razvoj regija diljem Europe.
’Hrvatska ne ulazi u EU na valu nekritičkog entuzijazma, nego ulazimo vrlo promišljeno’, rekao je Marušić. Hrvatska će ulaskom u Uniju, kaže, nastaviti pomagati zemljama regije na putu u EU i time pridonijeti jačanju stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

U okviru konferencije potpisana je i Deklaracija o suradnji Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava Republike Poljske. Deklaraciju su potpisali predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Jacek Protas.

Po završetku, na istom mjestu se održao bilateralni sastanak potpredsjednika Vlade i ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića s ministricom regionalnog razvoja Republike Poljske Elżbietom Bieńkowskom.


GALERIJA:



Pisane vijesti