Jakša Puljiz i Venko Ćurlin, zamjenik i pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji: Pripreme projekata dobro napreduju

Slika /arhiva/SLIKE/Dubrovnik 1.JPG

Zadovoljni smo napretkom u pripremi posjećenih projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Vjerujemo da će ova 3 projekta moći krenuti u realizaciju u 2014. odnosno 2015. godini – istaknuo je Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koji je zajedno s Venkom Ćurlinom, pomoćnikom ministra obišao neke od projekata koji se pripremaju za EU fondove u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
 

Zamjenik Puljiz i pomoćnik Ćurlin su posjetili projekte „Rekonstrukcija valobrana Kaše“, procijenjene vrijednosti oko 3,5 milijuna eura, kojim se namjerava sukladno konzervatorskim uputama rekonstruirati valobran Kaše u Dubrovačkoj gradskoj luci u cilju očuvanja kulturno-povijesne baštine i stvaranja nove, inovativne turističke atrakcije u Dubrovniku te projekt Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Kalos u Vela Luci, procijenjene vrijednosti oko 10 milijuna eura, kojim se namjerava obnoviti postojeće objekte ove poznate dalmatinske bolnice te sagraditi nove sadržaje koji bi omogućili daljnje razvijanje „brenda“ Kalos i Vela Luke kao destinacije zdravstvenog turizma.

Navedeni projekti se pripremaju uz tehničku pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i to iz Programa za pripremu i provedbu razvojnih projekata za financiranje iz fondova Europske unije. Iz tog programa se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji priprema i projekt adaptacije prostora i opremanja inovacijsko-istraživačkog centra MARIBIC.

Inače, procijenjena vrijednost 32 regionalna razvojna projekta javne i poslovne turističke infrastrukture čija je priprema započela u 2012. godini, a među kojima su i ta tri s područja Dubrovačko-neretvanske županije, iznosi oko 700 milijuna eura.

Jakša Puljiz i Venko Ćurlin su posjetili i jedan od najvećih hrvatskih infrastrukturnih projekata trenutno u pripremi za financiranje iz EU fondova, a to je „Projekt obnove i razvoja Zračne luke Dubrovnik 2020“ čija se vrijednost procjenjuje na 220 milijuna eura. Taj projekt obuhvaća: građevinske projekte rekonstrukcije postojećih i izgradnje novihkolničkih konstrukcija i objekata nužnih za sigurno i nesmetano funkcioniranje zračne luke, proširenje postojećih kapaciteta kako bi se zadržala postojeća razina kvalitete usluga, ispunili zahtjevi razvoja i smanjile gužve, provođenje mjera zaštite okoliša i implementaciju mjera koje za cilj imaju višu razinu energetske efikasnosti, te nabavu potrebne opreme i uređaja.

Očekuje se da bi i ovaj projekt krenuo u realizaciju u 2014. godini s obzirom na njegov visok stupanj spremnosti. Tijekom razrade projekta i izrade potrebne dokumentacije projektnom timu zračne luke su pomogli i konzultanti Jaspersa.

Galerija:



Pisane vijesti