Jačanje izravnih stranih ulaganja u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Slika /slike/Vijesti/World bank_26.03.2019.jpg

Cilj je poboljšati kvalitetu priljeva izravnih stranih ulaganja u prioritetne sektore kao što su IKT, prehrambeno prerađivački i metalo prerađivački sektor

Ponedjeljak, 25. ožujka, u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, održane su konzultacije sa Svjetskom bankom, a na kojima je sudjelovala i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, uz predstavnike Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore te direktori županjskih razvojnih agencija, na temu uspostave modela za poticanje izravnih stranih ulaganja za područje Slavonije, Baranje i Srijema te su utvrđeni daljnji koraci za pripremu Strateškog projekta za poticanje izravnih stranih ulaganja na području Slavonije, Baranje i Srijema.
 
Od ukupnog iznosa izravnih inozemnih ulaganja u Republiku Hrvatsku, u razdoblju od 1993. do kraja trećeg kvartala 2018. godine, samo 2,2%, odnosno 738 milijuna eura odnosi se na pet slavonskih županija. Najveći iznos izravnih inozemnih ulaganja zabilježen je u razdoblju od 2016. godine do trećeg kvartala 2018. godine kada je Vlada Republike Hrvatske, u suradnji sa regionalnom i lokalom samoupravom, uspjela potaknuti priljev 179,7 milijuna eura, što predstavlja gotovo 25% od ukupnih izravnih inozemnih ulaganja u pet slavonskih županija zabilježenih u posljednjih 25 godina.
Na sastanku je predstavljen i primjer poljske regije Pomerania koja je u kratkom vremenskom razdoblju uspjela privući znatna izravna strana ulaganja te postati jedna od najbrže rastućih regije, ne samo u Poljskoj već i u Europskoj uniji. Primjer Pomeranie trebao bi dati smjernice i slavonskim županijama kako potaknuti svoj rast i razvoj te privući ulaganja u visoko tehnološke sektore.
 
Daljnji rast i poboljšanje kvalitete priljeva izravnih stranih ulaganja u prioritetne sektore kao što su IKT, prehrambeno prerađivački i metalo prerađivački sektor u području Slavonije, Baranje i Srijema, Vlada RH omogućit će kroz proaktivni pristup privlačenju izravnih stranih ulaganja, u čemu će pomoći i Svjetska banka.

Pisane vijesti