Izazovi veliki, ali Hrvatska se dobro priprema za fondove EU

Novi list/ Branko Podgornik


ALLIATA DI VILAFRANCA DUŽNOSNICA IZ EU KOMISIJE POHVALILA HRVATSKE NAPORE ZA KORIŠTENJE EUROPSKIH SREDSTAVA 

ZAGREB » Dužnosnica iz Europske komisije jučer je pohvalila Hrvatsku zbog »vrlo dobrih« priprema za korištenje europskih fondova u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Izazovi su jako veliki, jer se Hrvatskoj udvostručuje iznos raspoloživa novca spram dosadašnjih pretpristupnih fondova, ali se udvostručuju i zahtjevi koje ona treba ispuniti. Ono što je u pripremoj fazi napravljeno, vrlo je dobro, izjavila je Vittoria Alliata di Villafranca, direktorica Opće uprave za regionalnu politiku pri Europskoj komisiji.

– Bit će teško. Bit će tu i odgoda, kao i u slučaju ostalih članica EU, ali Hrvatska će to uspjeti riješiti, ohrabrila je Alliata do Vilafranca hrvatske dužnosnike, koji su se jučer nazočili predstavljanju četiriju operativnih programa, koje je Europska komisija ove jeseni odobrila Hrvatskoj za proračunsko razdoblje do kraja 2013.

Ne kasnimo s pripremama za korištenje europskih fondova, a nisu točne ni tvrdnje da će Hrvatska ove godine, zbog ulaska u EU, biti na gubitku, izjavio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja.

Potvrdio je da će 150 milijuna eura avansa iz europskog proračuna, kojeg je Hrvatska očekivala do kraja ove godine, stići tek početkom iduće. No, kaže, Hrvatska će unatoč toj odgodi biti na kraju ove godine u plusu od oko šest milijuna eura, u odnosu proračun na EU.

– U drugoj polovini ove godine u EU proračun uplaćujemo oko 240 milijuna eura. No, dobivamo uplate za projekte iz pretpristupnog programa IPA, plus novčanu potporu hrvatskom proračunu od 75 milijuna eura. Ove godine dolazi i oko 40 milijuna za pripremu Hrvatske za shengenski režim, kao i uplata za projekte u drugoj polovini 2013. Sve su te isplate iz EU za šest milijuna eura veće od naše uplate u EU, izračunao je ministar.


_________________________________________________________________________________________________

Mrsić: Povećavamo novac za aktivno zapošljavanje

Do početka studenoga državni je proračun potrošio svih pola milijarde kuna predviđenih za aktivno zapošljavanje u ovoj godini, ali će od 1. siječnja država nastaviti normalno financirati te mjere. Iduće godine povećat će se iznos novca za aktivnu politiku zapošljavanja, a proširit će se i opseg mjera, najavio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava. Raspoloživi novac bit će veći jer je Vlada, kaže, povukla više od 70 milijuna eura iz operativnog programa »Razvoj ljudskih potencijala« i tzv. Garancija za mlade, koji će postupno dolaziti u hrvatski proračun. Mrsić je rekao da razmišlja o dodatnoj mjeri za zapošljavanje mladih – da država poslodavcima sufinancira 50 posto njihove bruto plaće – ali taj prijedlog tek treba proći raspravu.


 


Vijesti iz medija