Investicije su preduvjet za rast BDP-a

(Privredni vjesnik / Jozo Vrdoljak)


Ako privatni poduzetnici povećaju ulaganja za dvije milijarde kuna, ostvarit ćemo rast gospodarstva u Hrvatskoj te ćemo biti brži i dinamičniji od Europske unije, naglasio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić


Hrvatska je u 2009. i 2010. godini zaostajala u stopi rasta za Europskom unijom čak četiri posto. Taj zaostatak je smanjen u prošloj godini za 1,5 posto, a sve prognoze ukazuju na to da će u idućoj godini taj zaostatak biti 0,4 posto, istaknuo je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, predstavljajući protekloga tjedna u Splitu ProInvest - ključne Vladine mjere za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva.

“Ove godine u gospodarstvo planiramo uložiti više od 70 milijardi kuna. Oko 20 milijardi kuna trebala bi iznositi javna ulaganja u gospodarski oporavak, a više od 50 milijardi kuna trebale bi biti investicije privatnog sektora. Ako privatni poduzetnici povećaju ulaganja za dvije milijarde kuna, ostvarit ćemo rast gospodarstva u Hrvatskoj te ćemo biti brži i dinamičniji od Europske unije”, naglasio je Grčić koji smatra da jedino investicije mogu osigurati rast bruto domaćeg proizvoda. Potpredsjednik Vlade je također napomenuo da se čak 60 posto privatnih investicija odnosi na turizam. Grčić je otkrio i da su pokrenute pripreme za realizaciju projekata u energetici i prometu, te kako je u planu i realizacija čitavog niza projekata na temelju javno-privatnog partnerstva.
 
Vlada ne može sve sama

“Želimo potaknuti optimizam, reći vam što Vlada radi, ali i poslati jasnu poruku da Vlada ne može sve sama. Mi vas želimo informirati o svemu što je Vlada pokrenula i potaknuti vas da ponudite dobre projekte koji će se financirati sredstvima iz fondova Europske unije koja su Hrvatskoj na raspolaganju u idućim godinama”, dodao je.

“Kad je riječ o javnim financijama, uzrok svih problema krije se u činjenici da je javni dug u samo tri-četiri krizne godine povećan za čak 75 milijardi kuna”, naglasio je Grčić te najavio rebalans državnog proračuna.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da će se za koji tjedan u saborsku proceduru uputiti zakon o strateškim investicijama. “Strateški projekt može se ostvariti jedino ako postoji i ako je predviđen u prostorno-planskim dokumentima županija, gradova i općina, čime se jamči pravilna upotreba javnih dobara. Zakon o strateškim investicijama u potpunosti poštuje Ustav Republike Hrvatske, prava jedinica lokalne i područne samouprave i stečevine EU-a koje je Republika Hrvatska preuzela”, dodao je ministar gospodarstva naglasivši kako je Vlada, do sada, sanirala zatečeno stanje i bila u defenzivi te da nam “neće biti dobro ako uskoro ne krenemo u ofenzivu”. “U zadnje 23 godine u Hrvatskoj je izgrađen samo jedan energetski projekt, a ova će vlada samo u ovom mandatu započeti graditi najmanje četiri nova energetska projekta”, ustvrdio je Vrdoljak podcrtavši kako je Hrvatska mala zemlja i kako je svaki mali investitor važan.

Ivan Vrdoljak je iskoristio prigodu da naglasi kako su došla vremena u kojima poduzetnici moraju pratiti sve što se događa i iskoristiti sve mogućnosti koje im se pružaju kroz razne poticaje. “Vlada je osigurala velika sredstva za različite oblike poticanja poduzetnika. Nećemo ostvariti rast u ovoj godini ako se ne ostvari partnerstvo između svih sudionika javnog i realnog sektora”, zaključio je Vrdoljak.

Ozbiljne potpore, a ne mrvice

Prema riječima ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, zahvaljujući olakšanom osnivanju obrta i poduzeća osnovano je oko 3000 novih tvrtki. “Kroz Poduzetnički impuls poduzetnici danas mogu dobiti ozbiljne potpore, a ne mrvice kao što je bilo do sada”, istaknuo je Maras.

Ministar turizma Veljko Ostojić poručio je kako donesena Strategija razvoja turizma neće stajati u ladici te kako ove godine očekuje dvije milijarde kuna investicija u turizam.

“Zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak koja ima posebne kreditne uvjete za financiranje projekata u turizmu domaći poduzetnici u turizmu pokrenuli su investicijski ciklus. Riječ je o kreditnim linijama HBOR-a, uz kamate od dva, tri i pet posto, uz rok otplate od 17 godina te uz četiri godine počeka”, dodao je Ostojić.

Na skupu je bilo riječi i o mjerama aktivne politike zapošljavanja, prvim iskustvima u provedbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te mogućnostima financiranja projekata bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije.

Inače, ministri će ključne Vladine mjere za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva predstaviti i u Osijeku, Varaždinu, Rijeci i Zagrebu na susretima s gospodarstvenicima i poduzetnicima.

 


Vijesti iz medija