Investicije iz fondova EU-a obećavaju bolju budućnost u nerazvijenim područjima

Slika /arhiva/SLIKE/Sisak_Venko_16.12.2013.JPG
Informativnom radionicom u Karlovcu nastavljen proces prikupljanja dobrih projektnih ideja

 

Karlovac, 14. siječnja 2014. – Danas je u prostorijama HGK – Županijske komore Karlovac održana informativna radionica s ciljem poticanja stvaranja kvalitetnih projektnih prijedloga na području najmanje razvijenih županija za strukturne i investicijske fondove Europske unije. Više od pedeset sudionika iz javne uprave, civilnog društva i privatnog sektora obaviješteno je o mjerama i mogućnostima za financiranje regionalnog razvoja iz fondova EU-a u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Radionica  je rezultat suradnje Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i dio je većeg projekta namijenjenog poboljšanju društvenih i gospodarskih uvjeta u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

 

„Naš je cilj jačati administrativne kapacitete za apsorpciju na svim razinama uključujući posebno lokalnu“, rekao je Venko Ćurlin, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije. „Projekt koji provodimo zajedno s UNDP-om je pomoć države najmanje razvijenim jedinicama lokalne samouprave, primarno na područjima posebne državne skrbi  koja imaju velike potrebe za razvojnim projektima. Očekujemo značajan pomak u dinamici pripreme projekata i broju projekata s tih područja koji će biti financirani iz EU fondova“, istaknuo je Venko Ćurlin.

 

„U UNDP-u dijelimo mišljenje ministarstva da će razvoj područja posebne državne skrbi i drugih nerazvijenih područja uvelike ovisi o korištenju EU fondova“, naglasio je Vitalie Vremis, zamjenik stalne predstavnice UNDP-a u Hrvatskoj. „Ali kako bi se iskoristili fondovi potrebno je osmisliti i predložiti kvalitetne projekte za ostvarivanje ciljeva rasta i zapošljavanja. Za to je nužno otvoriti konstruktivan dijalog između predstavnika lokalnih vlasti i stanovništva koje živi i radi u nerazvijenim područjima.“

 

Radionica u Karlovcu treća je nizu radionica koje UNDP u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a provodi u okviru projekta: „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU-a: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Hrvatske“ (tzv. „Lovci na projekte“). Tri radionice, održane u Sisku, Gospiću i u Karlovcu,  okupile su više od stotinu zainteresiranih predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora koji su iskazali interes za promicanje razvoja njihovih područja korištenjem fondova EU-a.

 

Polaznici radionica pokazali su velik interes za informacije o ulozi jedinica lokalne i regionalne samouprave (JLRS) u planiranju i provedbi projekata iz fondova EU-a. Općine, gradovi i županije trebaju razumjeti potrebe stanovništva i gospodarstva kako bi sve relevantne projekte i sektore mogli uključiti u strateške planove i proračune. Kako bi se osiguralo sufinanciranje iz EU fondova, projekti moraju biti visoko na listi prioriteta te obuhvaćeni pri planiranju ljudskih i financijskih resursa lokalnih vlasti. Tim više, konzultacijski proces u stvaranju bitnih projektnih ideja postaje još važniji.

 

Projekt UNDP-a trebao bi „proizvesti“ najmanje 51 projektnu ideju do kraja listopada 2014. godine. Nakon radionica projekt se nastavlja izdvojenim savjetovanjem o najnaprednijim projektnim idejama u tzv. „projektnim klinikama“ kako bi se izradili dobro opravdani projektni prijedlozi. Također, načelo provedbe svih aktivnosti podrazumijeva podizanje kapaciteta svih uključenih na lokalnoj razini za korištenje sredstava iz fondova EU-a kako bi se projektne ideje u budućnosti mogle osmisliti i formulirati na lokalnoj razini i bez vanjske pomoći.



Pisane vijesti