Informiranje kao prvi korak do uspješnog EU projekta!

Slika /slike/EU projekti_informiranje_16_11_2016.jpg

Hrvatskoj je u financijskom razdoblju 2014.-2020. dostupno gotovo 10,7 milijardi eura iz EU fondova za financiranje projekata pomoću kojih je moguće otvarati nova radna mjesta, graditi škole, studentske domove, bolnice, domove zdravlja, prometnice, ulagati u poduzetništvo, poljoprivredu i ruralni razvoj, kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, razvoj informacijske i komunikacijske infrastrukture i mnoga druga područja od kojih će najviše koristi imati hrvatski građani.

Zadaća je Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s drugim institucijama uključenim u sustav upravljanja i kontrole EU fondova, olakšati pristup ovim sredstvima svim potencijalnim prijaviteljima projekata. Upravo iz tog razloga sve bitne informacije o mogućnostima financiranja projekata, aktualne vijesti i događaji te svi EU natječaji, objavljeni su na središnjem internetskom portalu za informacije o EU fondovima u Republici Hrvatskoj www.strukturnifondovi.hr.

Putem ovog portala moguće je informirati se kako dobru ideju pretvoriti u projekt koji će biti sufinanciran EU sredstvima te ono najvažnije, pronaći odgovarajući natječaj i preuzeti svu potrebnu dokumentaciju za pripremu projektnog prijedloga. Također, na portalu je moguće pronaći i primjere brojnih uspješno provedenih projekata, razne publikacije iz područja EU fondova, kartu projekata, financijski pregled korištenja EU sredstava te druge korisne informacije. Sadržajem portala upravlja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a u redovito ažuriranje i aktualizaciju informacija uključeno je još 25 institucija.

„Mislim da još uvijek velik broj naših građana nije dovoljno informiran o mogućnostima financiranja njihovih ideja i projekata iz EU fondova što znači da još uvijek ne koriste EU sredstva u onoj mjeri u kojoj bi mogli i trebali. Kako bi se takva situacija što prije promijenila, pokrenuli smo informativnu kampanju na nacionalnoj razini kojom želimo podići svijest o EU fondovima“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Cilj je kampanje upoznati građane Republike Hrvatske s mogućnostima financiranja projekata putem EU fondova i pružiti im smjernice gdje mogu pronaći potrebne informacije i osnovno znanje  kako bi se odvažili prijaviti svoje projektne ideje i iskoristiti sredstva koja su im na raspolaganju.

Stranica