Hrvatskoj dodijeljeno 30,6 milijuna eura za unaprjeđenje osnovnoškolskog obrazovanja na STEM području te stvaranje jednakih mogućnosti obrazovanja za djecu s poteškoćama u razvoju

  • Slika /slike/Vijesti/2020/rujan/Norveška/DSC_03870.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrici regionalnoga razvoja i fondova EU, Nataši Tramišak danas je veleposlanik Kraljevine Norveške u RH, njegova ekscelencija Haakon Blankenborg svečano uručio Programski ugovor za program Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva u vrijednosti od 30,6 milijuna eura. 

Program se većim dijelom (85%) financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021. godine, a manjim dijelom iz državnog proračuna (15%).

U sklopu programa na raspolaganju je i dodatnih 100 tisuća eura iz Bilateralnog fonda, namijenjenih razvoju i jačanju bilateralnih odnosa između Hrvatske i zemalja donatorica – Norveške, Islanda i Lihtenštajna,  kroz međusobnu razmjenu znanja, iskustva i najbolje prakse s područja obuhvaćenih Programom.

- „Ovo je najveći od svih programa naših Darovnica u Hrvatskoj. Važnost ciljeva koji se programom žele postići, kao i očekivanja donora od programa, odgovaraju njegovoj veličini. Učenici i nastavnici će dobiti relevantne vještine i alate za unaprjeđenje svojih i života svojih zajednica. To će utjecati na smanjenje društvenih i ekonomskih razlika.“ – izjavio je veleposlanik Blankenborg i dodao: - „Partnerstvo s Norveškom agencijom za međunarodnu suradnju (DIKU) osigurava norvešku ekspertizu i podršku programu. Nadamo se da će se tijekom provedbe razviti i druga partnerstva i suradnje.“

- ,,U sklopu ovog programa čak 23,53 milijuna eura je namijenjeno jačanju osnovnoškolskog obrazovanja na, danas tako važnom, STEM području, i to kroz aktivnosti jačanja znanja i vještina naših nastavnika, manja infrastrukturna ulaganja i opremanje naših osnovnih škola STEM opremom, i to na području cijele Hrvatske, s posebnim naglaskom na manje razvijena područja. Također, 3,53 milijuna eura predviđeno je za opremanje oko 27 centara za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju s pomoćnom digitalnom tehnologijom i aktivnosti stručnog usavršavanja njihovih djelatnika, kojim se želi doprinijeti stvaranju jednakih mogućnosti obrazovanja za djecu s poteškoćama u razvoju. Želim svima nama uspješnu provedbu Programa i projekata i već sada se veselim svim našim budućim susretima na kojima ćemo obilježavati konkretne i vidljive rezultate projekata, koji će biti financirani zahvaljujući ovom programu. – izjavila je ministrica Tramišak“

Sredstva Programa namijenjena su financiranju projekata kojima će osnovne škole obnoviti i opremiti svoje učionice i kabinete potrebnom STEM opremom te provoditi aktivnosti usavršavanja znanja i vještina nastavnika i ostalog stručnog osoblja za pružanje STEM obrazovanja s ciljem jačanja STEM vještina učenika. Kroz Program je također planirana i dodjela sredstva za osnivanje najmanje dva Regionalna znanstvena centra za popularizaciju i pružanje STEM obrazovanja djeci različitih uzrasta na području određene regije. U tu svrhu Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU planira objaviti dva javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava

Osim navedenih poziva, kroz Program će se također financirati i dva predefinirana projekta. Kroz prvi predefinirani projekt, vrijedan 3,5 milijuna eura (od čega su 3 milijuna donatorska sredstva), nabavljat će se pomoćna digitalna tehnologija u svrhu opremanja oko 27 centara za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju i za aktivnosti stručnog usavršavanja njihovih djelatnika. Projekt će provoditi  Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u partnerstvu s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu, Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) te islandskim partnerom - Gradom Reykjavikom (Odjelom za edukaciju i mlade).

Drugi predefinirani projekt namijenjen je jačanju administrativnih, organizacijskih i upravljačkih kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini za provedbu Nacionalne razvojne strategije 2030. Projekt vrijedan 1.08 milijuna eura ( od čega su 0,9 milijuna eura donatorska sredstva) provodit će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u partnerstvu s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Programski sporazum, koji se potpisuje između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u ime Republike Hrvatske i Odbora za financijske mehanizme u ime zemalja donatora, predstavlja posljednji proceduralni preduvjet za početak provedbe Programa odnosno pripreme i raspisivanje poziva za dodjelu bespovratnih sredstava te provedbu predefiniranih projekata.
 

Pisane vijesti