Hrvatskoj 5,5 milijardi kuna za EU projekte ove godine

Slika /slike/Vijesti/Tolusic_EU_fondovi_160916.jpg

Ministar Tolušić: „Povlačimo oko 200 milijuna kuna tjedno iz EU! Ovo je definitivno najuspješnija godina otkako Hrvatska ima pristup europskom novcu.“

Hrvatskoj je na raspolaganju gotovo 10,7 milijardi eura iz fondova Europske unije koje treba potrošiti do 2023. godine. Da smo na pravom putu pokazuju najnoviji podaci Ministarstva financija prema kojima je Hrvatska samo u 2016. godini povukla 5,5 milijardi kuna iz EU fondova.

Od ulaska u Europsku uniju 2013. godine, Hrvatska je svake godine do sada povlačila iz EU fondova tek neznatno veći iznos od onoga kojeg je uplaćivala, dok se ove godine i to značajno promijenilo.

Praktički svaki tjedan Hrvatska povlači oko 200 milijuna kuna novog novca koji nam dolazi u proračun i ovo je definitivno najuspješnija godina otkako Hrvatska ima pristup europskom novcu. Na razini prošle godine Hrvatska je povukla 4 milijarde kuna, a mi smo u 2016. već sada na 5,5 milijardi kuna“, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Ovo je ponajviše rezultat dobre koordinacije tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima što je rezultiralo bržom pripremom i objavom natječaja te boljom realizacijom projekata. Dodatnim pojednostavljenjem sustava i procedura EU fondova te izmjenama operativnih programa omogućit će se još veći porast iskorištenosti fondova.
 
Uz pomoć sredstava koja su joj na raspolaganju u financijskom razdoblju 2014. – 2020., Hrvatska će graditi škole, studentske domove, bolnice, domove zdravlja, prometnice, ulagati u poduzetništvo, ruralni razvoj, kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, razvoj informacijske i komunikacijske infrastrukture i mnoga druga područja od kojih će najviše koristi imati hrvatski građani.

Pisane vijesti