Hrvatsko izaslanstvo na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a

Slika /arhiva/SLIKE/mmf.jpg
Izaslanstvo Republike Hrvatske u sastavu predstavnika Ministarstva financija, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske narodne banke, Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Državnog odvjetništva boravit će od 6. do 12. listopada 2014. u Sjedinjenim Američkim Državama i sudjelovati na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu.

Izaslanstvo predvodi Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a izaslanstvo čine Boris Lalovac, ministar financija koji je ujedno i guverner u SB,  Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB) koji je ujedno i guverner u MMF-u, predstavnici ministarstava, HBOR-a, HNB-a te predstavnici Državnog odvjetništva, Dinko Cvitan, glavni državni odvjetnik RH i Tamara Laptoš, ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Tijekom održavanja Godišnje skupštine izaslanstvo će održati niz sastanka s predstavnicima Svjetske banke, kojom će se prilikom potpredsjednik Vlade Grčić i ministar financija Lalovac susresti, među ostalim, s potpredsjednicom Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju Laurom Tuck, s direktoricom Svjetske banke za Središnju Europu i baltičke zemlje Mamtom Murthi, te s izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heemskerkom. Najavljene teme sastanaka s predstavnicima Svjetske banke uključivat će stanje na postojećim projektima te daljnje aktivnosti na pripremi i odobravanju novih projekata, kao i budućoj suradnji Hrvatske s Bankom.

Izaslanstvo Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke održat će i sastanke s predstavnicima MMF-a, i to s direktorom Sektora za Europu MMF-a Poul Thomsenom, izvršnim direktorom u MMF-u  Mennom Snelom i voditeljem misije MMF-a za Hrvatsku Johannes Wiegandom. Razgovarat će se o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, te mjerama monetarne i fiskalne politike.

Tijekom boravka u Washingtonu predstavnici Ministarstva financija i Državnog odvjetništva susrest će se s vodstvom U.S. Treasury - Internal Revenue Service (IRS), s ciljem iniciranja suradnje i prenošenja iskustava američkih kolega u području poreznih prijevara.

Predstavnici Državnog odvjetništva održat će i sastanke u Ministarstvu pravosuđa.

Izaslanstvo će tijekom boravka u SAD-u posjetiti i New York gdje će održati sastanke s investitorima u obveznice Republike Hrvatske.
 


Pisane vijesti