Hrvatski otočni proizvodi na Adventu u Zagrebu

  • Slika /slike/Ostalo/Hrvatski_otocni_proizvod_LOGO.jpg
  • Slika
  • Slika

Advent u Zagrebu svake je godine ljepši, bolji i nudi više sadržaja, a ove godine svim posjetiteljima našega glavnog grada predstavit će se i „Hrvatski otočni proizvod“ koji obilježava već 10. godišnjicu postojanja.

Gotovo 30 otočnih proizvođača, nositelja ove jedinstvene oznake kvalitete koja objedinjuje izvrsnost i tradiciju, predstavit će se na kućicama u neposrednoj blizini glavnoga zagrebačkog trga, odnosno u Cesarčevoj ulici, od 1. do 24. prosinca.

Posjetitelji će moći uživati u kvaliteti izvornih otočnih proizvoda kao što su vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med, a bit će tu i raznih kozmetičkih i odjevnih proizvoda te suvenira koji su uspješno objedinili tradiciju, istraživački rad, inovaciju i natprosječnu kvalitetu.

Projekt „Hrvatski otočni proizvod“, kojeg provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, pokrenut je 2007. godine s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Krajem studenoga na Lošinju je svečano obilježena 10. godišnjica ovog projekta, a tom prilikom je dodijeljena i oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ za 2016. godinu, koju je dobilo 68 otočnih proizvođača za 111 proizvoda.

U proteklih 10 godina prepoznati su i distribuirani brojni otočni proizvodi koji su uspješno udovoljili svim kriterijima izvrsnosti, izvornosti i tradicije, tako da oznaku kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“ danas ponosno nosi 739 proizvoda od 249 proizvođača s 24 otoka i poluotoka Pelješca.

„Hrvatski otočni proizvod je hvalevrijedan projekt koji je omogućio otočnim proizvođačima da zaštite izvrsnost svog proizvoda. Prošli vikend smo obilježili 10 godina njegova postojanja, a tijekom Adventa u Zagrebu svi imaju priliku kušati naše otočne proizvode i uvjeriti se u njihovu kvalitetu“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Osim što ima veliku turističku i tradicionalnu vrijednost, ovaj projekt značajno doprinosi i u gospodarskom smislu jer otočni proizvođači zadržavaju mnoge obitelji na otocima i pozitivno utječu na razvoj hrvatskih otoka samozapošljavanjem i stvaranjem novih radnih mjesta.

Otočni proizvođači svaki tjedan će se izmjenjivati na kućicama u Cesarčevoj, a prvoga tjedna predstavit će se Paška sirana, PZ Postira s Brača, RZ Ribarska sloga s Ugljana i OPG Benčić s Visa.



Najave