Grčićev projekt 200: Milijardu kuna za škole, vrtiće, vodovod...

(Globus, Nikola Jelić)

Da bi ga Grčićevo ministarstvo izabralo, jedan je od preduvjeta da projekt bude u slabo razvijenom dijelu zemlje.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i EU fondova Branko Grčić pripremio je svoj najvažniji program za ovu godinu: plan ulaganja u 200 lokalnih projekata.
Riječ je o programu obnove i izgradnje lokalne infrastrukture: škola, vrtića, vodovoda, kanalizacije, itd. Program će se realizirati u suradnji s općinama, gradovima i županijama.

Ukupna vrijednost investicije u 200 projekata iznosi milijardu kuna. Polovicu tog iznosa, dakle 500 milijuna kuna, osiguralo je Ministarstvo u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB), a drugu će polovicu iznosa dati same jedinice lokalne samouprave.

Projekti koje će Ministarstvo financirati birani su po dva kriterija: da imaju riješenu svu potrebnu dokumentaciju i da budu na manje razvijenim područjima zemlje.
Zbog toga je čak 90 projekata u Slavoniji, koja je se smatra jednom od najmanje razvijenih regija.

Grčićev "projekt 200" Vlada bi trebala prihvatiti na sjednici ovoga tjedna. Do kraja lipnja bi trebala biti obavljena i sva procedura oko natječaja i javne nabave. A sav novac predviđen projektom treba biti stavljen na raspolaganje investitorima do kraja ove godine.

Grčićevo Ministarstvo je pripremilo i interaktivnu kartu svih 200 projekata, tako da će ulagači na jednom mjestu jednim klikom moći dobiti sve potrebne informacije o konkretnom projektu za koji su zainteresirani.

200 – projekata ukupno u Hrvatskoj
90 – projekata samo u Slavoniji
1.000,000.000 – kuna ukupno je vrijedan program obnove i izgradnje
500 milijuna – kuna osigurat će Ministarstvo regionalnoga razvoja i EIB
500 milijuna – kuna morat će osigurati općine i gradovi u kojima će se ulagati

 


Vijesti iz medija