Grčić: Veća iskorištenost fondova EU-a

(HRT)
 
 
Novac iz europskih fondova najisplativiji je novac, posebice u ovo krizno vrijeme – jer se na uloženu jednu kunu vraća njih 60, istaknuo je to potpredsjednik Vlade Branko Grčić, pohvalivši se kako je u pola godine njegova mandata ostvaren 12-postotni rast u ugovoranju pretpristupnog programa pomoći – IPA-e. 

'Od odobrenih 668 milijuna eura, do 29. lipnja ugovoreno je 328 milijuna ili 49 posto, što je 12 posto više u odnosu na kraj prošle godine, a isplaćeno je 24 posto odobrenih sredstava što je skok od pet posto, rekao je Grčić na konferenciji za novinare.

Istovremeno, iskorištenost fondova u zemljama članicama Unije je 33 posto, a ranije je bila 44 posto, rekao je Grčić i dodao da je najveći napredak u ugovaranju sredstava ostvaren u prometu, regionalnoj konkurentnosti i poljoprivredi, koja je dosad bila najkritičnija.

Po njegovim riječima, u poljoprivredi su ovoga trenutka spremni projekti vrijedni 300 milijuna kuna koji će se ugovoriti do kraja godine. Ukupno će se ove godine ugovoriti više projekata (160 milijuna eura) od godišnje alokacije iz fondova (140 milijuna eura).

Potpredsjednik Vlade je najavio da slijede teška, ali i izazovna vremena, jer će nakon ulaska u članstvo u EU 1. srpnja 2013. Hrvatskoj na raspolaganju biti deset puta više novca iz strukturnih fondova Unije. U drugoj polovici 2013. Zagrebu će biti alocirano 450 milijuna eura, u 2014. 1,1 milijarda eura, a u 2015. 1,5 milijarda eura.

Grčić je pojasnio kako je, primjerice, za povlačenje 1,5 milijardi eura iz fondova potrebno pripremiti projekte vrijedne 1,7 milijardi, pri čemu se priprema i razlika financira iz nacionalnih sredstava. Dodao je da se već danas radi na ubrzanoj pripremi projekata kako bi se apsorbiralo što više europskog novca i najavio da će Vlada idućega tjedna donijeti odluku o zapošljavanju novih 232 službenika koji će se baviti samo apsorpcijom sredstava iz fondova EU-a.

Grčić je najavio i da će za dva tjedna Vlada objaviti novu regionalizaciju Hrvatske o kojoj pregovara s Unijom. Ne želeći iznositi pojedinosti, potpredsjednik Vlade je istaknuo da će ona doprinijeti boljoj apsorpciji europskog novca u svim krajevima Hrvatske.
 


Vijesti iz medija