Grčić: Umjesto na razvoj, općine troše 60% prihoda na nerealne plaće načelnika

Večernji list / Marina Šunjerga

Urbani aglomerati osnivaju se oko Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke, a sve kako bi mogli povlačiti sredstva iz fondova Europske unije
 

Nova teritorijalna reforma teći će zajedno s provedbom Zakona o regionalnom razvoju koji će promijeniti sliku poticaja lokalnih sredina. Novi zakon u fazi je javne rasprave,a potpredsjednik Vlade Branko Grčić planira da će biti prihvaćen u veljači 2014. Poticaji i pomoći općinama određivat će se po kriteriju razvijenosti. Analiza kaže da će potporu izgubiti 80 jedinica, a u sustav će ući 105 jedinica. Osnivat će se urbani aglomerati oko velikih gradova Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke, kako bi se iz EU za urbani razvoj mogli povući novac, a status urbanog područja dobit će i gradovi s više do 35.000 stanovnika. Olakšice i poticaje od 2015. gube područja od posebne državne skrbi, a dobivaju sve jedinice čiji je stupanj razvoja niži od 75 posto prosjeka. Međutim prava reforma počinje u definiciji općina i gradova. Ekonomski institut radi analizu fiskalnog kapaciteta svih jedinica, a prema rezultatima te studije. Vlada će odlučiti prema kojim će parametrima ukidati pojedinim općinama neke funkcije, a time i novčanu pomoć.
 

Neke općine troše i do 60 posto na nerealne plaće načelnika i zaposlenih. Time one gube smisao jer umjesto da ulažu u razvoj, većinu proračuna ulažu u svoje plaće – poručio je Grčić ističući da je riječ o pravoj reformi koja se mora provesti i od kojih neće odustati zbog političkih pritisaka koje svakako očekuje. U sklopu reforme organizirati će se i planska područja, odnosno pet velikih regija.

 


Vijesti iz medija