Grčić u Varaždinu: ''Pojačati pripremu projekata za EU fondove''

(Hina)

VARAŽDIN - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić danas je u Varaždinu izjavio da je u ovom trenutku ključni problem Hrvatske priprema projekata za strukturne fondove Europske unije.

''Nažalost, podaci govore da smo do sada ovaj zadnji IPA program iskoristili tek negdje na razini 40 posto, a da je isplaćeno samo pola toga novca. Mi bismo htjeli napraviti jedan veliki iskorak u tome u idućih godinu dana, do ulaska u Europsku uniju, upravo u segmentu pripreme projekata'' kazao je Grčić.

Istaknuo je da kriza nikog nije ostavila netaknutim i da Hrvatska već tri godine bilježi gospodarski pad te da vlada od početka godine, otkad je preuzela odgovornost za državu, pokušava stvoriti novi, povoljniji okvir da se konačno pokrene gospodarstvo i da privatni sektor dobije novu šansu.

"Sad nam nedostaje ono na što teško možemo utjecati, a to je malo optimizma u okruženju, u Europskoj uniji, tamo gdje ćemo biti za godinu dana. Oporavak u EU sigurno će značiti i brži oporavak Hrvatske", rekao je Grčić. Dodao je da Vlada pokušava probuditi hrvatsko gospodarstvo kroz porezne olakšice i nove modele poticanja poduzetništva te razvojnih i infrastrukturnih projekata.

"Ovih je dana prioritet vlade, a posebno Ministarstva zaštite okoliša, priprema regionalnih projekata odlagališta i rješavanje problema otpada. To je jedan od ključnih projekata kojim ćemo povući značajan novac iz europskih fondova. Toga su u ministarstvu svjesni i sigurno će sa županijama vrlo brzo krenuti u finalnu pripremu regionalnih projekata rješavanja problema otpada", rekao je Grčić.

Budući da nijedna priprema kompletne dokumentacije ne traje kraće od godinu i pol do dvije, naglasio je, "da bi mogli povući taj novac koji će biti na raspolaganju, morali smo još jučer krenuti u pripremu dokumentacije".

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u Varaždinu je razgovarao s čelnicima županije, grada i Fakulteta organizacije i informatike. Obišao je i Lepoglavu, Ivanec i općinu Sveti Ilija te s čelnicima lokalne i regionalne samouprave razgovarao o razvojnim projektima u Varaždinskoj županiji. Naglasio je da je zadovoljan pripremom projekata u toj županiji i načinom na koji koristi europska sredstva, a koji bi mogli poslužiti kao model ostalima.

 

 


Vijesti iz medija