Grčić: U petak na Vladi odluka o koncesionarima za istraživanje Jadranu

Poslovni.hr / Hina 
 
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić potvrdio je u utorak da će na sjednici Vlade u petak, 2. siječnja, biti donesena odluka o izboru tvrtki s kojima će se pregovarati o koncesijskim ugovorima za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na Jadranu.
 
Riječ je o vrlo vrijednom projektu od nacionalnog interesa i vrlo osjetljivom projektu. Kako je riječ o velikom projektu onda pravne posljedice i bilo kakve greške u proceduri ili manjkave odluke mogu kasnije izazivati sudske odluke, arbitraže. Kako smo svjedoci arbitraža u tom segmentu, kao u slučaju Ina-MOL, bili smo jako oprezni, kazao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije na kojoj su najavljeni prvi natječaji za sredstva iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014. - 2020.
 
Na upite zbog čega je odluka o izboru već dva puta odgađana, Grčić je podsjetio da je riječ o poljima u Jadranskom moru i izuzetno je važna i komponenta zaštite okoliša te kako je Vladina Koordinacija za gospodarstvo, kojoj je na čelu, tome pristupila jako oprezno.
 
U roku šest mjeseci (od Vladine odluke) mora doći do potpisivanja ugovora ili do njega uopće neće doći, ovisno da li su ispunjeni svi preduvjeti koje moramo smjestiti u dozvolu, kazao je Grčić.
 
Ovo je odluka o dozvoli, a ako nekome dajete dozvolu za istraživanje morate biti jako precizni i oprezni. U procesu usklađivanja od dokumenta na stranicu i pol došlo se do malo ozbiljnijeg dokumenta od pet-šest stranica, koji puno preciznije i jasnije definira obaveze ovlaštenika kao i hrvatske države u daljnjem procesu i maksimalnim zalaganjem za zaštitu nacionalnih interesa, kazao je Grčić.
 
Na pitanje znači li to da je Ministarstvo gospodarstva, koje je nadležno za projekt, loše odradilo posao, Grčić je rekao kako je za taj posao nadležno Ministarstvo gospodarstva, a s njim je to radila Agencija za ugljikovodike. No s obzirom na značenje posla, s ministarstvima pravosuđa, zaštite okoliša, financija i Državnim odvjetništvom (DORH) odrađena je aktivna korespodenciju i na kraju je jučer usuglašen tekst, kazao je.
 
Dodaje kako kao voditelj Koordinacije ne može pustiti dokument za koji nemam suglasnost Ureda za zakonodavstvo i relevantnih ministarstava pa i DORH-a jer je riječ o zaštiti državne imovine i resursa.
 
Vlada odluku o izboru tvrtki s kojima će pregovarati o koncesijskim ugovorima za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na Jadranu treba donijeti najkasnije 2. siječnja, jer bi u protivnom kompanije koje su poslale ponude mogle tužiti državu i tražiti odštetu zbog odugovlačenja procesa.
 
Na prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu prijavilo se šest kompanija, koje su iskazale interes za 15 istražnih prostora (ukupno je bilo ponuđeno 29 istražnih blokova).
 
Potpredsjednik Vlade je na novinarski upit mogu li se očekivati nove trošarine na naftne derivate s obzirom da niže cijene derivata smanjuju prihod proračuna od PDV-a, kazao kako se u ovom trenutku ne razmišlja o novim trošarinama, a očekuje i da će pad cijena nafte i energenata biti još jedan dodatni doprinos gospodarstvu u 2015.
 
Definitivno će se to odraziti na prihode proračuna, ali nekad u tim lošim stvarima imate dobre stvari za gospodarstvo. Naći ćemo se negdje na pola puta, nadam se, kazao je Grčić.
 
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je kako Vlada nije zabrinuta zbog smanjenja troškova goriva, već joj je drago što će građani imati niže cijene goriva i na taj način veći standard.
 


Vijesti iz medija