Grčić: spremni smo za EU fondove


ZAGREB - Hrvatska je potpuno spremna za alokaciju novca iz fondova Europske unije, rekao je na današnjoj sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je do sada iz svih programa Europske unije dobila na raspolaganje 1,12 milijardi eura od čega je ugovoreno 806 milijuna eura ili 72 posto.

Komentirajući prigovore o nepripremljenosti projekata za prijem novca iz EU-ovih fondova, Grčić je rekao kako je Hrvatska potpuno spremna za apsorpciju toga novca.

U prilog tome podsjeća na projekte koji se trenutno provode, a sufinancirani su novcem EU-a, koji su ukupno vrijedni 300 milijuna eura. Spominje i natječaje u tijeku za projekte ukupne vrijednosti 483 milijuna eura.

Neki od njih su vodovodni opskrbni sustavi Poreča i Osijeka te obnova pruge Dugo Selo - Križevci koji su ukupno dva puta financijski teži od projekta Zračne luke Zagreb, kaže Grčić.

Osvrćući se na strepnje prema kojima bi Hrvatska u 2013. mogla imati negativni skor u odnosu na uplate u proračun EU-a, rekao je kako će taj skor biti pozitivan u vrijednosti 18 milijuna eura. S novcem koji će biti uplaćen 2014., a odnosi se na 2013. godinu, ukupan plus iznosit će 168 milijuna eura, kazao je Grčić.

Grčić očekuje da će 2014. biti bolja, s pozitivnim skorom između 250 i 300 milijuna eura.


(Hina) 


Vijesti iz medija