Grčić siguran, Hrvatska neće izgubiti niti jedan odobreni euro

Novi list / Branko Podgornik



Potpredsjednik Vlade Branko Grčić jučer je odbacio medijske tvrdnje da je EU Komisija blokirala Hrvatskoj 150 milijuna eura, navodno zato što Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova nije otklonilo nedostatke iz »sustava za upravljanje i kontrolu« korištenja bespovratnog novca iz strukturnih fondova EU.
 

Grčić je potvrdio da kasni proces akreditacije tog sustava za radoblje od 2014. do 2020., ali je kazao da Hrvatska zbog toga »neće izgubiti nijedan odobreni euro«.
 

-Molim opoziciju da ne dezinformira javnost. Oni koji su prošlih godina u bivšim vladama radili na korištenju europskih fondova dobro znaju kako taj sustav funkcionira. Oni svjesno prešućuju istinu i podmeću Vladi da nije iskoristila taj novac, što je glupost - izjavio je Grčić na konferenciji za novinare.
 

Grčić je poznat po svojoj staloženosti, ali njegova jučerašnja kritika oporbenih »dezinformacija« bila je neuobičajeno oštra. Bruxelles je već trebao Hrvatskoj dati akreditaciju za korištenje fondova, ali se spornim pokazao »računalni sustav«, zbog čega taj proces kasni. No, postupak je u »završnoj fazi, jer još lani smo ispunili sve preporuke«, tvrdi Grčić.
 

To je jedan od razloga zašto je Komisija odgodila uplatu 150 milijuna eura avansa u proračun Hrvatske, čime bi joj omogućila premošćenje početnih muka s korištenjem fondova, koje su imale sve članice EU dok se sustav nije uhodao. No, taj novac neće propasti, upozorio je Grčić. Umjesto u siječnju, kaže, stići će u ožujku, travnju ili svibnju.
 

-Podsjećam da je ljudima koji nas kritiziraju, odnosno bivšoj Vladi, trebalo čak dvije godine, od početka 2007. do kraja 2008., da bi akreditirali sustav za korištenje IPA fondova. Nama će za akreditaciju za strukturne fondove trebati samo nekoliko mjeseci - rekao je Grčić. I bivše su vlade, kaže, imale neprilika s računalnim sustavom za IPA, a zadnju smo otklonili, dodao je, tek 2013. godine.
 

Bivša je Vlada imala za 2008. na raspolaganju oko 140 milijuna eura iz IPA fondova, ali od toga nije iskoristila 40 milijuna koji su vraćeni u EU proračun, rekao je Grčić.
 

Grčić je podsjetio da se novac iz fondova, koji je odobren za jednu godinu, može iskoristiti još tijekom sljedeće tri godine. Akreditacija sustava ni u čemu nije omela Ministarstvo i Vladu da nastave pripremati projekte i otvarati javne natječaje za njihovu provedbu. Grčić je naglasio da je Vlada pripremila dovoljno projekata za povlačenje svih sredstava koja su dosad odobrena, što je dokumentirao konkretnim projektima, objavljenim natječajima. Da je bivša Vlada više radila, kazao je, danas bismo imali još više projekata.

 


Vijesti iz medija