Grčić protiv ukidanja olakšica na dohodak

Novi list  / Branko Podgornik

 
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić jučer se javno usprotivio ukidanju poreznih olakšica za područja od posebne državne skrbi i za brdsko-planinska područja, koje je u listopadu predložilo Ministarstvo financija na čelu sa Slavkom Linićem. Kad bi se taj prijedlog ostvario, to bi dovelo do ukidanja Zakona o regionalnom razvoju, pa ni ja, kao ministar regionalnog razvoja, ne bih imao što raditi, izjavio je Grčić.

– Ne mogu prihvatiti ukidanje olakšica na dohodak, jer to znači ukidanje potpora građanima koji žive na otocima i drugim područjima od posebne skrbi. To bi značilo i ukidanje Zakona o regionalnom razvoju. Bez potpora bi ostalo 275 jedinica lokalne samouprave, koje su ispod prosjeka razvijenosti Hrvatske, izjavio je Grčić nakon predstavljanja novog internetskog portala o europskim fondovima.

Umjesto prijedloga iz Ministarstva financija, Grčić je predložio novu kategorizaciju jedinica lokalne samouprave. Njih 80, koje se sada nalaze u režimu potpora, prešle su razinu od 75 posto prosjeka razvijenosti Hrvatske. One bi trebale izaći iz režima i odreći se dijela svojih prihoda, u korist 105 jedinica koje će uskoro ući u režim potpora, predložio je.

– Tako stvari treba rješavati, a ne da se potpore ukidaju svima, poručio je Grčić, dodavši da će njegovo ministarstvo pritom napraviti i »neke uštede«. U tu novu kategorizaciju jedinica lokalne samouprave trebala je krenuti još bivša Vlada, prema zakonu. No, ona to nije učinila, nego je taj osjetljivi posao prepustila nama, tvrdi Grčić.

Na molbu da komentira izjavu ministra Linića prema kojem Vlada ne treba odbaciti ni mogućnost obraćanja za pomoć MMF-u, Grčić je odgovorio kako je MMF »opcija koja se u Vladi sada ne razmatra«. Mi s MMF-om stalno surađujemo, a njegovi stručnjaci upravo su doputovali u Hrvatsku, u redovitu misiju u koju dolaze svakih šest mjeseci, kazao je.

Što se tiče štrajka liječnika, Grčić je procijenio da je »blizu dogovor« o njegovom prekidu. Tako dugačak i zamoran štrajk, koji je građane zakinuo za neka od prava, nije dobar, pa »vrlo brzo tome mora doći kraj«, smatra potpredsjednik Vlade.

 
Proradio portal o korištenju sredstava iz EU-fondova
   
Napokon je proradio jedinstveni internetski portal Vlade o strukturnim i investicijskim fondovima EU, na adresi www.strukturnifondovi.hr. Građani, poduzeća i institucije mogu tamo naći sve potrebne informacije o tome tko ima pravo na korištenje novca iz fondova, koji su natječaji u tijeku, a mogu dobiti i uvid u neke završene projekte, kako bi budući korisnici novca učili na dosadašnjim iskustvima, izjavio je Grčić. Njegovo je ministarstvo za projekt portala dalo gotovo 60 tisuća kuna, a promotivni video o portalu napravila je skupina studenata s riječkog Sveučilišta, kojoj je na čelu Ivan Roje. Njemu i suradnicima Grčić je čestitao i zahvalio na trudu.
 

 


Vijesti iz medija