Grčić i Maras: Poduzetnicima u 2015. godini 1,2 milijarde kuna bespovratnih potpora za proizvodnju

Slika /arhiva/SLIKE/Maras_Grcic_30_12_2014.jpg
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i  potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavili su danas prvi poziv za privlačenje bespovratnih sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. namijenjen malim i srednjim poduzetnicima za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganja u opremu.
 
„Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenih Poziva na dostavu projektnih prijava odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti gotovo 1,2 milijarde kuna. To je najveći iznos bespovratnih potpora koje su do sada  bile dostupne malim i srednjim poduzetnicima“, poručio je ministar Maras.
 
„Očekujem da će svih 147 milijuna eura poticaja biti dodijeljeno već u 2015. i da će interes poduzetnika za privlačenje tog novca biti velik, kao što je bio i u prethodnom pozivu kada smo dodijelili 250 milijuna kuna.  Siguran sam da će ova bespovratna sredstva doprinijeti još boljem poslovanju uspješnih malih i srednjih poduzetnika koji proizvode i stvaraju dodanu vrijednost te nastavku njihovih pozitivnih trendova - povećanju izvoza, investicija i zapošljavanja te rasta gospodarstva. “, kazao je Maras dodajući kako će kroz ovaj program poduzetnici moći dobiti potpore od minimalno 500.000 kuna za opremanje te do maksimalnih  15 milijuna kuna za izgradnju proizvodnih pogona.
 
Uz gotovo 150 milijuna eura namijenjenih proizvodnji, poduzetnike u sljedećoj godini očekuje i oko 350 milijuna eura potpora za turizam, poduzetničku infrastrukturu, informatizaciju te povećanje kvalitete proizvoda. Bespovratna sredstva dodjeljuju se u svrhu podizanja konkurentnosti i to kroz investicije u nove i postojeće proizvodne kapacitete, ulaganja u suvremenu proizvodnu opremu, tehnologiju i nove proizvode, diversifikaciju i  širenje poslovne djelatnosti, što će u konačnici omogućiti razvoj proizvoda i usluga, povećanje produktivnosti te povećanje broja zaposlenih i očuvanja postojećih radnih mjesta.
 
Prilikom predstavljanju novog programa namijenjenog poduzetnicima potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić podsjetio je i da u Novu 2015. godinu Hrvatska ulazi s odobrenim operativnim programima u području konkurentnosti i kohezije, te učinkovitih ljudskih potencijala čime su u razdoblju 2014.-2020.otvorene mogućnosti korištenja 8,4 milijarde eura.
 
"EU fondovi velika su šansa za oporavak hrvatskog gospodarstva i poboljšanje uvjeta života građana“,  istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. Kazao je i kako se nastavlja provedba već započetih velikih projekata te novih za koje će u idućoj godini biti raspisani natječaji.
 
„U 2015. se očekuje raspisivanje niza javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020.“, ukupne procijenjene vrijednosti 4,9 milijardi kuna“, zaključio je Grčić.  
 
Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je na eSavjetovanje mrežnoj stranici Ministarstva poduzetništva i obrta od 30. prosinca 2014. do 20. siječnja 2015. Svi potencijalni prijavitelji mogu pristupiti javnoj raspravi uz obaveznu registraciju putem linka na https://esavjetovanja.minpo.hr/ECon/Dashboard
 
Javni poziv za ovaj program potpora za poduzetnike planiran je u prvom kvartalu 2015. godine.

 


Pisane vijesti