Grčić i Lalovac zadovoljni snažnim rastom dobiti i izvoza

Rast dobiti i izvoza hrvatskih poduzeća ohrabruje i potvrđuje dobre trendove o kojima govori Vlada, ocijenili su u srijedu potpredsjednik Vlade Grčić i ministar financija Lalovac u izjavama novinarima na dodjeli Fininih nagrada Zlatna bilanca.
 

Prema podacima Fine, hrvatski su poduzetnici lani ostvarili čak 139,5 posto višu dobit nego godinu ranije, dok je dobit 1.000 najvećih tvrtki u Hrvatskoj na godišnjoj razini porasla za 71 posto.

Najnoviji podaci Eurostata, pak, pokazuju da Hrvatska se u prvom ovogodišnjem tromjesečju svrstala među tri zemlje Europske unije s najvećim skokom robnog izvoza na godišnjoj razini, uz dvoznamenkaste stope rasta izvoza u ostale zemlje članice i u ostatak svijeta.

U prvom je ovogodišnjem tromjesečju ukupni hrvatski robni izvoz poskočio 14 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Više stope rasta ukupnog robnog izvoza zabilježili su samo Cipar, od 54 posto, i Irska, od 18 posto.

Pritom je hrvatski robni izvoz u ostale članice Unije poskočio u promatranom razdoblju 17 posto, a višu je stopu rasta zabilježio samo Cipar, od 65 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Grčić kaže da su već u prošloj godini bili vidljivi ozbiljni trendovi preokreta u hrvatskom gospodarstvu osobito u malim tvrtkama. Velike se još restrukturiraju kao i javni sektor, ali i tu očekujemo napredak, kaže Grčić. Dodaje da se najveći pomak može zahvaliti povećanju izvoza, paralelno s rastom industrijske proizvodnje.

"Vidjeli ste danas podatke Europske unije o ogromnom, dvoznamenkastom rastu izvoza i u prvom tromjesečju ove godine, što samo svjedoči da su naše procjene o gospodarskom rastu u ovoj godini poprilično opravdane", kaže Grčić. "Čak smo treći po rastu izvoza u EU-a, što zaista ohrabruje i to je dobra vijest", dodaje on.

To je, po njegovu mišljenju, rezultat integracije Hrvatske u EU, kao što su i rast izravnih stranih ulaganja i priljev sredstava iz europskih fondova.

Ministar financija Boris Lalovac, pak, smatra da bi se rast dobiti poduzeća mogao dijelom pripisati zakonskim odredbama o reinvestiranoj dobiti, čime se više nego prije ostavlja u poduzećima.

U prvih nekoliko mjeseci ove godine poboljšani su i fiskalni pokazatelji o deficitu i ubiranju PDV-a, kaže Lalovac koji se nada da će se ti trendovi ubrzati za vrijeme turističke sezone.

"Međutim, nemojmo biti u zabludi. Time se ne rješavaju dugoročni strukturni problemi hrvatske ekonomije i vjerojatno će trebati još određeno vrijeme da se ekonomija snažnije oporavi, a državne financije stave pod bolji nadzor", kaže Lalovac.

(Hina)

Vijesti iz medija