Grad Vinkovci dobio priliku za korištenje EU sredstava putem ITU mehanizma

Slika /slike/Vijesti/Zalac i Bosancic_100519.jpg

Vinkovci će dobiti mogućnost korištenja EU sredstava iz različitih fondova i ulaganje tih sredstava u integrirane projekte

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac uručila je gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću Odluku kojom se grad Vinkovci s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi mjere održivog urbanog razvoja putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, novog mehanizma koji omogućuje korištenje EU sredstava iz različitih fondova i ulaganje tih sredstava u integrirane projekte kojima se ojačava uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Priliku za korištenje EU sredstava putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine dobile su 4 urbane aglomeracije: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i 3 veća urbana područja: Zadar, Slavonski Brod, Pula, koji do kraja 2023. za provedbu ITU mehanizma imaju na raspolaganju preko 345 milijuna eura iz 3 europska fonda: Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda i Europskog socijalnog fonda u okviru 2 operativna programa: Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Uz postojećih sedam gradova priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. dobit će još 7 gradova koji sukladno Zakonu o regionalnom razvoju ispunjavaju kriterije za veće urbano područje – Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar. Do sada su potpisane odluke o mogućem proširenju za Grad Karlovac s okolnim područjem, te Grad Dubrovnik s okolnim područjem, a sada je donijeta i Odluka za grad Vinkovce s okolnim područjem.

Nakon ispunjenja preduvjeta definiranih Odlukom Grad Vinkovci imat će mogućnost biti proglašen područjem na kojem će se u financijskom razdoblju 2021.-2027. provoditi integrirana teritorijalna ulaganja i koristiti sredstva europskih fondova namijenjena održivom urbanom razvoju.

Pisane vijesti