EU fondovi – nove prilike 2021.-2027. u Koprivnici: „Zahvaljujući EU sufinanciranju na području Koprivnice se realiziraju razvojni projekti vrijedni 130 milijuna eura“

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Ožujak/Koprivnica - Nove prilike 2021-2027/IMG_2002.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Koprivnici je u četvrtak održan drugi po redu informativni događaj „EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), kako bi se predstavnici općina, gradova, županija, razvojnih agencija, ali i potencijalni korisnici, upoznali s mogućnostima EU sufinanciranja projekata u aktualnom financijskom razdoblju.

Sve pristune, na početku događanja pozdravili su i otvorili informativni događaj gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Iva Novak.
 
EU fondovi uistinu mijenjaju Hrvatsku. Kad bi pobrojali sve projekte u Hrvatskoj koji su se proteklih godina napravili sufinanciranjem iz EU fondova trebalo bi nam nekoliko generacija, ako bi za to koristili samo novac iz državnog proračuna. Govoreći iz perspektive Koprivnice i okolnih mjesta projekti koje smo mi realizirali ili ih realiziramo vrijedni su gotovo 130 milijuna eura, a godišnji proračun grada iznosi četiri puta manje. Ne bi nam bilo dosta ni 20, 30 godina da sve to napravimo“, kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić. Istaknuo je da su EU fondovi značajno pokrenuli Hrvatsku, njene gradove, općine, županije i gospodarstvo te da je još važnije da sada imamo ljude koji znaju osmisliti i realizirati projekte, što je velika snaga i pobjeda.
 
Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren naglasio je kako su EU fondovi tema koja nas zaokuplja zbog važnosti za razvoj lokalnih sredina te da je važno učiti iz grešaka kako ih ne bi ponavljali. „Važno je othrvati se svim izazovima s kojima se susrećemo prilikom realizacije EU projekata, a to najviše možemo zahvaliti mladim i sposobnim ljudima koji na njima rade. U našoj županiji važna je PORA, naša razvojna agencija, ali i svi mladi i sposobni ljudi iz drugih općina i gradova koji se bore da bi se razvijali onako kako priliči jednoj državi članici EU“, dodao je župan Koren.
 
Kad je riječ o EU fondovima i novim prilikama uvijek je puno izazova, no mi smo ovdje zajedno s vama da ih u konstantnom naporu rješavamo. Vjerujem da smo dosad ostvarili dobre rezultate, a u aktualnom financijskom razdoblju imamo dodatna unaprjeđenja koja će s vremenom najbolje osjetiti građani kroz povećanje kvalitete života“, rekla je ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva Iva Novak. Dodala je kako bez pomoći EU fondova Hrvatska ne bi mogla u tolikoj mjeri mijenjati vizure gradova, obnavljati infrastrukturu i ulagati u gospodarstvo, zdravstvo i ostale segmente društvenog razvoja.
 
Nastavljamo s ulaganjem u cjelokupni razvoj Hrvatske kao što je bilo i u prethodnom financijskom razdoblju. No, imamo i novine. U razdoblju 2021.-2027. želimo osigurati jednoliki regionalni razvoj te su izdvojena posebna sredstva za brdska i potpomognuta područja, ali i otoke“, objasnila je Novak. Istaknula je kako je u okviru elementa industrijske tranzicije osigurano 536 milijuna eura koji će omogućiti brži gospodarski razvoj te zaključila da Ministarstvo i dalje želi biti servis i potpora općinama, gradovima i županijama.
 
Tijekom događanja, djelatnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su i programe koji će se koristiti u novom programskom razdoblju koje je u tijeku: Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. te su predstavljeni i Industrijska tranzicija regija, financijski instrumenti kao i ITU Mehanizam i ITU Koprivnica.
 
U zadnjem dijelu programa, na panel raspravi pod nazivom: „Što donose EU fondovi 2021.-2027. za razvoj lokalnih sredina“ sudjelovali su Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice, Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Melita Birčić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA, Ivan Franičević, predsjednik uprave tvrtke RASCO te Stjepan Marković, voditelj Službe Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
Informativna događanja - Nove prilike 2021.-2027. namijenjena su predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja. Cilj je predstavljanje aktualnih mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) vrijednog 5,203 milijardi eura i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. (ITP) vrijednog 1,569 milijardi eura. Na događanjima se predstavljaju i projekti industrijske tranzicije, urbanog razvoja te mogućnosti sufinanciranja projekata, ali i iskustva dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.
 
Sljedeći informativni događaj EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ održat će se u utorak, 21. ožujka, u Slavonskom Brodu.



Pisane vijesti