Dubrovnik - Za ugradnju sustava dizalica topline na gradskom bazenu 11 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Srpanj/Dubrovnik/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je u utorak u Dubrovniku gradonačelniku Mati Frankoviću 11 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe gradskog bazena.

Riječ je o bespovratnim sredstvima iz programa "Energija i klimatske promjene" u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021.

Ministrica Tramišak istaknula je kako je za područje Dubrovnika dosad ugovoreno 2,5 milijarde kuna.

„Impresivne brojke dokaz su o dobrom načinu promišljanja o budućnosti Dubrovnika. Projekti energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije mogu u budućnosti osigurati energetsku neovisnost, ne samo u sportskim sadržajima, već i drugim javnim zgradama”, izjavila je Tramišak.

Dodala je kako diljem Hrvatske postoji velik interes za sredstvima iz programa "Energija i klimatske promjene" s primjenom nove tehnologije.

Tramišak je podsjetila kako su u Europsku komisiju 8. srpnja poslani operativni programi za fondove EU od 2021. do 2027., gdje je za koheziju i regionalni razvoj na raspolaganju 6,7 milijardi eura, a priprema za korištenje sredstava trebala bi početi od rujna.

„Grad Dubrovnik će kroz ITU mehanizam imati mogućnost vlastitog planiranja kroz strategiju urbane aglomeracije. Planira se oko 22 milijuna eura”, rekla je Tramišak.

Cilj je veća kvaliteta života građana

Gradonačelnik Franković rekao je kako se ovim projektom nastavlja ulaganje u sportsku infrastrukturu, ali i odgovara izazovu rasta cijena energenata.

„Ušteđenih milijuna kuna godišnje iz ovog projekta znači dodatni milijun kuna više za sport. Podižemo kvalitetu usluge u sportskim objektima, a sredstva koja smo trošili na energente vraćamo dubrovačkoj djeci”, izjavio je Franković.
Podsjetio je kako je Grad Dubrovnik u posljednjih šest godina 'povukao' preko milijardu kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, infrastrukturu i kulturnu baštinu, a do kraja ovog mandata cilj je tri milijarde kuna.

„Svi ti projekti imali su isti cilj veće kvalitete života građana. Ne želimo trošiti sredstva tamo gdje ne treba, jer možemo koristiti sredstva EU. A sve što nas očekuje mi dočekujemo spremni, s nizom gotovih građevinskih dozvola i velikim infrastrukturnim projektima. Očekujemo samo raspisivanje natječaja”, poručio je Franković.

Umjesto lož ulja morska voda

Projektom čiji je nositelj Grad Dubrovnik, a projektni partner Dubrovačka razvojna agencija DURA, predviđena je rekonstrukcija strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom, kao stabilnog i pouzdanog toplinskog izvora i ponora.

More se kao neiscrpan toplinski izvor koristi indirektno, hidrauličkim odvajanjem cirkulacije kroz dizalicu topline u odnosu na cirkulaciju morske vode.

Planirane dvije dizalice topline kao glavni potrošač bi trebale imati energetsku učinkovitost od očekivanog Sezonskog koeficijenta učinkovitosti (SCOP) = 7,05.

Rekonstrukcijom strojarskog sustava iskorištavanjem mora tehnologijom dizalica topline za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te zagrijavanje samog objekta, moglo bi se uštediti gotovo 100 posto ukupne godišnje potrošnje lož ulja.

Ugradnjom dizalica topline, more-voda za potrebe grijanja bazena, značajno bi se smanjila emisija CO2 u atmosferu u iznosu od 656 tona godišnje, što čini smanjenje od 89 posto, a osim pozitivnih učinaka na globalnoj razini, doprinijelo bi se i poboljšanju kvalitete zraka na lokalnoj razini.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.457.557,37 eura, od čega je 85 posto iznosa, odnosno 1.238.923,76 eura donatorskih sredstava, a 15 posto iznosa, odnosno 218.633, 61 eura sufinanciranje Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA.



Pisane vijesti