Državni tajnik Mikulić na Tjednu mediteranske obale i makroregionalnih strategija

Slika /slike/Vijesti/2024/Rujan/Izola/1000101903.jpg

Održan panel visoke razine te bilateralni sastanak sa slovenskim ministrom Jevšekom.

Tjedan mediteranske obale i makroregionalnih strategija, centralni događaj gdje se predstavnici sve četiri EU makroregionalne strategije sastaju i razmjenjuju stavove o relevantnim temama, tradicionalno je održan u slovenskoj Izoli. Tjedan je prilika za razmjenu iskustava, što omogućuje brži razvoj makroregionalne suradnje, generiranje novih ideja i pristupa, izgradnju sinergija te u konačnici postizanje boljih rezultata i veće dodane vrijednosti makroregionalne suradnje.

U sklopu Tjedna održan je i panel visoke razine, na kojem su sudjelovali državni tajnik Domagoj Mikulić, slovenski ministar za Koheziju i regionalni razvoj Aleksander Jevšek te ravnatelj u Europskoj komisiji, Slawomir Tokarski.


Državni tajnik Mikulić je istaknuo zadovoljstvo suradnjom Slovenije i Hrvatske u području Kohezijske politike. Naglasio je kako Kohezijska politika mora ostati alat smanjivanja razlika među regijama Europske unije, odnosno kako fokus iste treba ostati na manje razvijenim regijama, s mjerama prilagođenim njihovim potrebama. Istaknuo je kako demografija, kao jedan od najvećih izazova Europske unije, treba biti snažnije povezana s regionalnim politikama.

Također, pohvalio je doprinos makroregionalnih strategija prioritetima Kohezijske politike, naglasio važnost procesa povezivanja financijskih instrumenata s prioritetima makroregionalnih strategija, kao i njihovu ulogu u procesu proširenja Europske unije.

Nakon panela, državni tajnik Mikulić je sudjelovao na bilateralnom sastanku sa slovenskim ministrom za koheziju i regionalni razvoj Jevšekom, gdje su razgovarali o provedbi Interreg programa prekogranične suradnje Slovenija - Hrvatska. Tijekom sastanka dotaknuli su se i potencijalnog strateškog projekta, koji bi se bavio zaštitom od poplava na graničnom području, na temelju dobrih iskustava iz prethodno uspješno realiziranih strateških projekata FRISCO iste tematike.


Pisane vijesti