Državni tajnik Mikulić na neformalnom sastanku ministara nadležnih za kohezijsku politiku u formatu Višegradske skupine u proširenom sastavu

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/NZ9_6166.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Fokus završnog događanja češkog predsjedanja Višegradskom skupinom bio je na budućnosti kohezijske politike nakon 2027. te je usvojena zajednička deklaracija.

U deklaraciji je sažeta jedinstvena vizija čelnika V4+4+3 o ključnoj ulozi kohezijske politike u budućem jačanju održivog razvoja, konvergencije i konkurentnosti diljem Europske unije.
Format V4+4+3 čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka + Bugarska, Hrvatska, Rumunjska i Slovenija + Estonija, Latvija i Litva.
Od 1. lipnja 2024. jednogodišnje predsjedanje preuzima Poljska.
 
Osim šefova delegacija V4+4+3, na sastanku su sudjelovali i visoki predstavnici institucija Europske unije - povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira, predsjednik Europskog odbora regija Vasco Alves Cordeiro te potpredsjednik Europske investicijske banke Kyriacos Kakouris.
Vrijedni doprinos uvodnim izlaganjima dao je i Enrico Letta, predsjednik Instituta Jacques Delors, izvjestitelj za izvješće na visokoj razini o budućnosti jedinstvenog tržišta i nekadašnji talijanski premijer.
 
Svi šefovi delegacija i glavni izlagači jedinstveni su u zahtjevu za očuvanjem i daljnjim jačanjem kohezijske politike kao jamca ujednačenog rasta, konvergencije, konkurentnosti, socijalne uključivosti i napretka država članica Europske unije i njihovih regija.

Povjerenica Ferreira naglasila je da sve potencijalne izmjene kohezijske politike nakon 2027. moraju poštovati njen sadašnji DNA, u čijem su temelju načelo partnerstva, višerazinsko i podijeljeno upravljanje, usmjerenost na konvergenciju te briga o svim regijama Europske unije, s naglaskom na slabije razvijene. Naročitu pažnju skrenula je na neraskidivu vezu između kohezijske politike i jedinstvenog tržišta, naglasivši da je riječ o dva lica jedne medalje, pri čemu je kohezijska politika osnova jačanja jedinstvenog tržišta.
 
Državni tajnik Domagoj Mikulić sažeo je hrvatsko stajalište o budućnosti kohezijske politike kroz tri prioriteta.
"Iznimno je važno da se kohezijska politika i u budućnosti temelji na osnovnim vrijednostima i načelima, poput dugoročnog programskog okvira, načela partnerstva, višerazinskog i podijeljenog upravljanja, evaluacije i pristupa odozdo prema gore. Potom, ona se mora razvijati na način da jača pristup temeljen na mjestu kako bi se prilagodila potrebama i izazovima svake regije. Na kraju, uzimajući u obzir dinamično europsko okruženje, kohezijska politika mora staviti veći naglasak na građane kroz različite demografske mjere. Svoj puni potencijal može ostvariti jedino zahvaljujući zadovoljnim i prosperitetnim građanima Europske unije", zaključio je državni tajnik Mikulić.
 

Pisane vijesti