Državna tajnica Raguž na završnoj konferenciji projekta „Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“

Slika /slike/Vijesti/2024/Svibanj/Gruž/Photo 4.jpg

Kroz projekt je rekonstruirana strojarnica Gradskog bazena Gruž te je zastarjeli sustav grijanja na lož ulje zamijenjen dvjema dizalicama topline na morsku vodu.

U ponedjeljak, 13. svibnja 2024., održana je završna konferencija projekta „Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“, Nositelja projekta Grada Dubrovnika. Projekt je financiran iz Programa „Energija i klimatske promjene“ u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021., a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU nalazi se u ulozi Upravitelja Programa te podržava i prati provedbu navedenog Projekta.
 
Državna tajnica Zrinka Raguž u svom je obraćanju čestitala Gradu Dubrovniku na sjajno osmišljenom te uspješno provedenom Projektu i istaknula: „Projekt je zadovoljio sva zadana načela te ispunio predviđene projektne ciljeve. Ugradnjom dvije dizalice topline i korištenjem energije mora osigurano je grijanje malog i velikog bazena, ali i cjelokupnog objekta. Ovaj Projekt je ogledni primjer uspješne realizacije potvrđene kroz konkretne rezultate, ali i potrošnju dodijeljenih sredstava za sve inicijalno namijenjene izdatke.“

 
Ovom prilikom državna tajnica Raguž gradonačelniku Frankoviću uručila je dodatak ugovora kojim su osigurana dodatna bespovratna sredstva za Projekt u iznosu od 74.594,94 eura.

Kroz Projekt je rekonstruirana strojarnica Gradskog bazena Gruž te je zastarjeli sustav grijanja na lož ulje zamijenjen dvjema dizalicama topline na morsku vodu. Procjenjuje se da će takav moderni sustav grijanja smanjiti emisiju CO2 u atmosferu u iznosu od 656 tona godišnje u odnosu na stari sustav grijanja. Ukupna vrijednost Projekta je 1.545.316,12 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.313.512,19 eura.
 
Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Nositelja projekta, projektnog partnera Dubrovačke razvoje agencije, Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Pisane vijesti