Država pokazala da ima sluha za Gorski kotar

Novi list / Marinko KRMPOTIĆ
 
DELNICE » Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić održao je obećanje o tome da će prije kraja godine s predstavnicima Gorskog kotara održati sastanak na kojem će razmotriti mogućnosti dodatnih izvora financiranja goranskih lokalnih samouprava koje su prestankom važenja Zakona o brdsko-planinskom području izgubila znatan dio poreznih prihoda. Štoviše, uz ministra i njegovog pomoćnika Jakšu Puljiza sastanku su nazočili i ministar poljoprivrede i šumarstva Tihomir Jakovina te predstavnici Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, a uz goranske čelnike tu je bio i Željko Lambaša, načelnik Općine Čavle koja je također gubitkom »brdskog« zakona izgubila znatan dio beneficija. 
    
Razni oblici pomoći
 
Početni sastanak donio je visoku razinu suradnje koja će biti nastavljena novim sastankom što će biti održan sredinom siječnja iduće godine, na kojem će se nastaviti dogovarati načini i oblici državne pomoći Gorskom kotaru i nekim drugim područjima sličnih geografskih odrednica. Tako je najavljeno da će 16 posto poreza na dohodak biti izdvajano za financiranje kapitalnih projekata, čime će se stvarati osnove za daljnja ulaganja goranskih lokalnih samouprava, a država je spremna i s 1,5 posto sudjelovati u sufinanciranju EU projekata. Nadalje, država će preuzeti i troškove zimskog čišćenja prometnica, pri čemu će o načinu još biti govora, mada je jasno da će se to raditi ili kompenzacijom računa izvođačima tih radova ili preusmjeravanju tih radova prema Hrvatskim cestama, odnosno kombinaciji jednog i drugog. Također, Hrvatske će vode nastaviti niz svojih projekata vezanih uz izgradnju vodoopskrbne i kanalizacijske infrastrukture, a razmotrit će se i mogućnost da se upravo na području Gorskog kotara iskoristi 35 milijuna kuna u tu svrhu namijenjenih bespovratnih sredstava iz Švicarske. Napokon, predložena je i mogućnost rasta šumskog doprinosa s dosadašnjih 5 na 7,5 posto, ali konkretna odluka o tome još nije donesena jer je ministar Jakovina zatražio da prije konačnog donošenja odluke raspravi taj prijedlog u okviru svog ministarstva. 
 
Također, kako nam je rekao gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, jedan od sudionika sastanka, Vlada pristaje i na to da se sva sredstva koja se na ovaj način prikupe u tijeku jedne godine ne moraju nužno utrošiti u toj godini, već se mogu kumulirati u gradskim i općinskim proračunima kako bi bila realizirana kad je to najpogodnije. 
 
– U nizu situacija Gorski kotar se poistovjećivalo s otocima, što smatram pozitivnim i što je dobra platforma za stvaranje zasebnog zakonskog akta koji bi se mogao zvati Zakon o planinskim područjima i koji bi ljudima koji na tim područjima žive mogao donijeti dio pogodnosti kakve uživaju otočani zahvaljujući Zakonu o otocima – rekao je Knežević. 
    
Iskrena obećanja
 
Prvu »rundu« razgovora s ministrom Grčićem mahom pozitivno ocjenjuju svi goranski čelnici. Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić ističe kako je dobro što više od godinu dana dugi napori skretanja pažnje na goranske probleme napokon kod najodgovornijih izazivaju pažnju. 
 
– Lijepo je što je država napokon iskazala dobru volju, ali je očigledno da o Gorskom kotaru još ne znaju dovoljno pa je ovo samo prvi korak u borbi koju moramo nastaviti jer, u osnovi, ovim sastankom nije još ništa riješeno i samo su postavljeni okviri za neke oblike pomoći – kaže Mufić. Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel naglašava činjenicu da su ovim sastankom Vlada i ministar Grčić ispunili obećanje o sastanku s goranskim čelnicima dano prije donošenja Zakona o regionalnom razvoju. 
 
– Drago mi je da je potvrđena iskrenost tih obećanja, a ovaj sastanak shvaćam kao prvi u nizu pregovora koji će sigurno dovesti do poboljšanja u nekim segmentima, odnosno do pomoći ovim našim prostorima kroz zakonske odredbe. Koliko ćemo mi time biti zadovoljni, drugo je pitanje, ali da se nešto pokrenulo, očigledno je – smatra Rajšel. 
 
Načelnik Fužina Marinko Kauzlarić uz napomenu kako svima mora biti jasno neće biti nimalo lako izboriti se za neke beneficijem, posebno ističe činjenicu da je goranske čelnike primila jaka državna delegacija. 
 
– To je znak da nas se ozbiljno shvatilo i da se ozbilno razmišlja kako bi nam se moglo pomoći, a da to zaista jest tako, vidi se i iz činjenice da se razgovaralo o nekoliko konkretnih načina koji, vjerujem, mogu biti realizirani. Najbitnije je da je sada i Vladi jasno da postoje i potrebe i mogućnosti pomaganja Gorskom kotaru, a kroz daljnje razgovore i dogovore treba naći što bolje načine – rekao je Kauzlarić. 
    
Ovdje pada snijeg 
 
Njegov kolega iz Lokava, načelnik Toni Štimac, duhovito primjećuje da je s obzirom na sastav državnih službenika očigledno kako je baš ova Vlada prva koja je prepoznala kako u Gorskom kotaru pada snijeg. 
 
– Što god tko mislio, to je trošak koji godišnje goranskim općinama i gradovima izbije iz proračuna 7 do 8 milijuna kuna i nakana Vlade da taj trošak snosi zaista jest konkretan način pomoći. Vjerujem da će ta pomoć, kao i sve ostale poput subvencioniranja autobusnog prijevoza o čemu nismo stigli razgovarati, biti realizirana – nada se Štimac. 
 
I načelnik Mrkoplja Ivica Padavić iz Zagreba nosi pozitivne dojmove. 
 
– Sad imamo konkretna uporišta za razgovore i mislim da se puno može učiniti, čak podići i šumski doprinos na 7,5 posto, što je bila najneizvjesnija točka razgovora – kaže Padavić, a Anđelko Florijan, načelnik Ravne Gore, posebno ističe činjenicu kako će konačan oblik Zakona o regionalnom razvoju biti poznat u lipnju, što znači da ima dovoljno vremena u njega uključiti odredbe koje će pomoći Goranima.
 
– Imam osjećaj da ministar Grčić ima veliku volju kroz jasne odredbe koje će uključiti u konačni oblik zakonskog akta pomoći ljudima koji žive u planinskim područjima. Drago mi je da ozbiljno shvaćaju teško stanje u kojem se Gorski kotar nalazi i vjerujem da će biti razumijevanja za nas na sljedećim sastancima i dogovorima – rekao je Florijan.
 


Vijesti iz medija