Dodijeljeni ugovori iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Gorskog kotara

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_5524.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

10 ugovora ukupne vrijednosti 4,3 milijuna eura u Delnicama su uručili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar Šime Erlić

Premijer je istaknuo kako je riječ o širem projektu Vlade namijenjenom Dalmatinskoj zagori, Lici, Gorskom kotaru, karlovačkom području i Banovini, rijetko naseljenim područjima kojima je nužna pomoć države.
"Gorski kotar je itekako vrijedan i poseban kraj i drago nam je da smo u ovom mandatu Vlade dali naglasak na puno veća ulaganja u njega", rekao je predsjednik Vlade.
Istaknuo je da je Vlada pri donošenju odluke o sudjelovanju u troškovima dječjih vrtića predvidjela dodatnih 15 posto subvencija za vrtiće u brdsko-planinskim područjima. "To za područje Gorskog kotara doseže 350.000 eura, čime se znatno olakšava situacija roditelja vrtićke djece", kazao je predsjednik Vlade te dodao da je cilj da se Gorski kotar razvija, jača kao turistička destinacija i povećava kvaliteta života.

Ministar Erlić naglasio je da se Program odnosi na trogodišnje razdoblje za jedinice lokalne samouprave iz Gorskog kotara. Ugovori su tako danas dodijeljeni gradovima Delnice i Vrbovsko te općinama Čabar, Mrkopalj, Lokve, Skrad i Fužine te Ravna Gora. 
Riječ je o različitim društvenim i gospodarskim projektima, primjerice o uređenju Doma kulture u Čabru, sanaciji nerazvrstanih cesta u Mrkoplju i Lokvama, poduzetničkom inkubatoru u Skradu ili sanjkalištu u Ravnoj Gori.
Time se osigurava veća kvaliteta infrastrukture, dostupnosti javnih usluga i sportskih sadržaja i jača se turistička ponuda, naveo je ministar Erlić.
"Program nije jednokratan, nego će se nastaviti kao trajna mjera kojom će goranske općine i gradovi moći prijavljivati projekte za sufinanciranje sredstvima iz nacionalnih izvora. Nikad više novca nije bilo na raspolaganju za slične programe, a Vlada stalno podupire razvoj specifičnih krajeva Hrvatske", istaknuo je ministar.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je Primorsko-goransku županiju kao najspecifičniju jer obuhvaća područje od kvarnerskih otoka do zelenog srca Hrvatske, Gorskog kotara.
"Ako je igdje otežano živjeti, onda je to ovdje u Gorskom kotaru, zato uz državu pomaže i županija", istaknuo je župan Komadina.

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić rekla je da se radi o projektima koje goranske jedinice lokalne samouprave uglavnom ne bi mogle same provesti. "To je prvi program pomoći brdsko-planinskim područjima koji je vrlo vidljiv", istaknula je gradonačelnica Mihelčić.

Izvor: Vlada RH

Pisane vijesti