Dodijeljene Odluke o financiranju pozitivno ocijenjenih B Light projekata

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Svibanj/Virovitičko-podravska/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Virovitičko-podravskoj županiji dodijelila Odluke o financiranju pozitivno ocijenjenih B Light projekata suradnje hrvatskih i mađarskih malih i srednjih poduzeća.

Odluke su dodijeljene hrvatskim i mađarskim poduzetnicima o financiranju B Light projekata prekogranične suradnje ukupne vrijednosti 3,8 milijuna eura. Radi se o odabranim projektnim prijedlozima suradnje na pograničnom području Hrvatska – Mađarska, pristiglima na četvrti poziv programa B Light.

Ministrica Tramišak je u svojem obraćanju kazala kako je to jedinstven i inovativan koncept suradnje u prekograničnim regijama Hrvatske i Mađarske u svim prekograničnim programima.

„Ovo je jedini primjer kvalitetno provedenog strateškog projekta gdje vidimo veliki interes poduzetnika s jedne i druge strane granice. Ovaj program dao je mogućnosti malim i srednjim poduzetnicima da zajednički razvijaju inovativne koncepte, ideje, fokusiraju se na nove tehnologije, istraživanje, razvoj i jačanje suradnje, ali i stvaranje većeg potencijala za izvoz svojih proizvoda i usluga“, kazala je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak kazala je kako je Republika Hrvatska u programskom razdoblju do 2020. imala oko 60 milijuna bespovratnih sredstava za cijeli prekogranični program Interreg Mađarska-Hrvatska. Također, ministrica je kazala kako je u razdoblju 2014.-2020. Republika Hrvatska sudjelovala u u pet prekograničnih Interreg programa i četiri nacionalna programa.

Ministrica Tramišak izjavila je kako slijedom pozitivnih iskustava i interesa s obje stranice granice slobodno može najaviti nastavak provedbe programa.

„Sada već možemo najaviti za novo programsko razdoblje 2021.-2027. da ćemo na raspolaganju imati 70 milijuna eura bespovratnih sredstava“, najavila je ministrica Tramišak.

„Čekamo još i Mađarsku da dodijeli sredstva iz Fonda za regionalni razvoj. U zajedničkom programu razvijat će se i novi programi i novi projekti, javni projekti i projekti razvoja turističke infrastrukture, turističke ponude, suradnje znanosti i istraživanja, škola, različitih udruga, općina i gradova, ali isto tako već sada najavljujemo i u programiranju planiramo i novi program za suradnju poduzetnika“, pojasnila je ministrica Tramišak.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović kazao je kako Hrvatska ima dugi niz godina prekograničnu suradnju s Mađarskom.

„Rijeka Drava nije ta koja razdvaja nego koja spaja. Puno projekata smo s partnerima iz Mađarske već proveli do sada mi kao županija i jedinice lokalne samouprave“, rekao je župan Andrović.

„Ovo su projekti koji se tiču gospodarstva i sigurno su to projekti koji utječu  i na razvoj gospodarstva svih pograničnih županija na razini cijele Hrvatske“, nastavo je župan Andrović i dodao kako vjeruje da će projekti pridonijeti razvoju, ali i izrazio želju da ih u narednom razdoblju bude još više.

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a kazao je kako su dodijeljene Odluke o financiranju12 perspektivnih projektnih prijedloga prekogranične suradnje.

 „Radi se o Odlukama ukupne vrijednosti 3,8 milijuna eura, od čega će 267.311 eura biti investirano u Virovitičko-podravsku županiju. Kroz prethodna 3 poziva podržali smo 20 projekata prekogranične suradnje ukupne vrijednosti 6,5 milijuna eura, od čega se čak 1,3 milijuna eura odnosi na Virovitičko-podravsku županiju. Ove brojke  predstavljaju ozbiljnu financijsku injekciju za pogranično područje obiju zemalja“, kazao je Vjeran Vrabec.

Okupljene sudionike pozdravio je i Márton Szűcs, voditelj Zajedničkog tajništva Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska koji je istaknuo kako je strateški projekt 'Beneficiary Light Scheme' pilot projekt osmišljen kako bi omogućio suradnju, zajedničke razvojne aktivnosti i ulazak na nova tržišta Mađarske i Hrvatske. Izrazio je nadu da će ciljevi malih i srednjih poduzeća biti postignuti i da će uspješna poduzeća nastaviti surađivati ​​i u budućnosti.
 
Svečanoj ceremoniji dodjele Odluka o financiranju nazočio je Njegova Ekselencija dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske.
 

Pisane vijesti