Dodijeljen ugovor za projekt "Prilagodba vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptabilnih genotipova vinove loze - ADAPTVitis"

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/PHOTO-2024-05-06-15-56-55.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Projekt je sufinanciran sredstvima Interreg IPA Prekograničnog programa suradnje Hrvatska - Srbija 2021. - 2027.

Strateški projekt ADAPTVitis, ukupne vrijednosti 2.1 milijun eura, provodi se u partnerstvu Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Poljoprivrednog Fakulteta u Novom Sadu. Cilj mu je poboljšanje prilagodbe vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptabilnih genotipova vinove loze.

Državni tajnik Domagoj Mikulić ovom je prilikom obišao demonstracijsko vinogradarsko-vinarsko pokušalište Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka u Mandićevcima kod Đakova, kao jednu od lokacija na kojoj će se provoditi projektne aktivnosti.
Pri obilasku su također sudjelovali i župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, načelnik Općine Drenje Slavko Dešić, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Krunoslav Zmaić te profesori s istog fakulteta i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Prema riječima državnog tajnika Mikulića, projekt ADAPTVitis predstavlja korak naprijed u očuvanju vinogradarske tradicije istočne kontinentalne Hrvatske, kao i direktno suočavanje s izazovima koje nam nameću sve očitije klimatske promjene. Istraživanje, valorizacija i implementacija adaptabilnih genotipova vinove loze omogućit će lokalnim vinogradarima bolju prilagodbu novim uvjetima.

Kroz inovaciju i zajedničku suradnju fakulteta iz Osijeka i Novog Sada, cilj je potaknuti održivost vinogradarstva te u skladu s najnovijim istraživanjima i tehnološkim dostignućima doprinijeti podizanju kvalitete proizvodnje vina i kvalitete života ljudi u regiji.

Pisane vijesti