Do kraja godine Operativni program konkurentnost i kohezija

( HINA)

ZAGREB, 10. studenog 2014. - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a očekuje da će do kraja godine u Europskoj komisiji (EK) biti usvojen Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za Hrvatsku koji je bitan kako bi naša zemlja što prije mogla uspješno povlačiti sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova koja se odnose na novo EU-ovo proračunsko razdoblje.

To očekivanje istaknuo je u ponedjeljak potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić na četvrtim i zaključnim Partnerskim konzultacijama o prijedlogu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Na konzultacijama su uz službenike ministarstva, sudjelovali i predstavnici regionalnih i lokalnim samouprava, razvojnih agencija, privatnog sektora, sindikata, poslodavaca, civilnog društva i akademske zajednice.

Grčić kaže kako se ne kasni u proceduri prihvaćanja Operativnog programa, ali da njegovo donošenje u željenom roku ipak ne ovisi samo o Hrvatskoj, nego i administraciji Europske komisije.

Podsjeća da je Hrvatskoj u novom sedmogodišnjem proračunskom razdoblju EU-a, iz Unijinih fondova na raspolaganju 10,7 milijardi eura, a da se 70 posto odnosi na Operativni program.

Hrvatska je po njegovim riječima u relativno kratkom razdoblju punopravnog članstva osjetila koristi kroz rast izvoza i izravnih stranih ulaganja.

Grčić kaže kako novi investicijski ciklus "jednostavno ne može izostati" potaknut sredstvima iz EU-ovih fondova.

Očekuje da će krajem 2015. godine u provedbi biti projekti sufinancirani iz fondova EU-a ukupno vrijedni između 11 i 12 milijardi eura te najavljuje osnivanje fonda iz kojeg bi sredstva koristile jedinice lokalne samouprave, za hrvatsku komponentu sufinanciranja tih projekata.

Cilj Vlade je, rekao je Grčić, 80 posto sredstava za financiranje razvojnih projekata ubuduće namicati iz fondova EU-a, a 20 posto iz domaćih izvora. 
 

Vijesti iz medija