Do 4. studenoga traje javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o regionalnom razvoju koji uvodi pravedniji sustav kategorizacije potpomognutih područja

Slika /arhiva/SLIKE/Izmjene-zakona-o-regionalnom-razvoju_4_10_2013_2.jpg

Da, spremni smo na reforme i provodimo ih! Novi Zakon o regionalnom razvoju donosi preokret, riječ je o doista ozbiljnoj reformi koju je bivša Vlada odgađala. Konačno se uvodi pravedniji sustav kategorizacije potpomognutih područja na temelju indeksa razvijenosti.

Da, spremni smo na reforme i provodimo ih! Novi Zakon o regionalnom razvoju donosi preokret, riječ je o doista ozbiljnoj reformi koju je bivša Vlada odgađala. Konačno se uvodi pravedniji sustav kategorizacije potpomognutih područja na temelju indeksa razvijenosti.
 

Kazao je to potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, predstavljajući zajedno sa zamjenikom Jakšom Puljizom i pomoćnikom Venkom Ćurlinom, Nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske na konferenciji za medije održanoj u prostorijama ministarstva u petak, 4. listopada 2013. godine.
 

Time je ujedno otvoren i postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske (https://razvoj.gov.hr/default.aspx?id=1674) u kojem svi zainteresirani mogu sudjelovati davanjem mišljenja, primjedbi i prijedloga u pisanom obliku do 04. studenoga 2013. elektroničkom poštom na e-mail: nacrt.zakona@mrrfeu.hr ili faxom na broj: 01/6400-642.

Prema privremenim analizama, 105 jedinica lokalne samouprave  (JLS) bi steklo status potpomognutih područja, a njih 80 bi izišlo iz tog sustava jer su se razvile iznad 75 posto prosjeka države. Otprilike podjednak broj stanovnika živi u jedinicama lokalne samouprave koje bi ušle u sustav (oko 395 tisuća) i onima koje po indeksu razvijenosti ne bi više bile u toj kategoriji (gotovo 390 tisuća). 

Kako je naglasio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, briga o otocima i Gradu Vukovaru ostaje utemeljena na posebnim, postojećim zakonima, a Zakon o regionalnom razvoju zamjenjuje današnji Zakon o područjima od posebne državne skrbi i Zakon o brdsko-planinskim područjima. Novim Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske rješava se višegodišnji problem paralelnog egzistiranja različitih kategorija slabije razvijenih područja i uvodi jedinstveni sustav primjenjiv na cijelo područje Republike Hrvatske.

Uz novu kategorizaciju potpomognutih područja, predlaže se i čitav niz izmjena koje će odrediti budući institucionalni okvir za provedbu regionalne politike. Tako je definirano pet planskih područja, svrha kojih je grupirati županije radi lakše koordinacije i strateškog planiranja razvoja.

Velika novina su i urbane aglomeracije oko četiri najveća grada (Zagreb, Split, Osijek i Rijeka) te ostala urbana područja koja podrazumijevaju gradove s više od 35 tisuća stanovnika. Ta bi područja donosila svoje strategije razvoja urbanih projekata, a za koje je predviđeno oko 5 posto ukupnog iznosa sredstava u sklopu kohezijske politike EU-a, alociranih pojedinoj zemlji.
 

Nadalje, uvodi se instrument razvojnog sporazuma i daje mogućnost središnjoj razini, tj. prvenstveno ministarstvu nadležnom za regionalni razvoj sklapanja razvojnih sporazuma s jedinicama područne (regionalne) samouprave te velikim gradovima iz pojedinog planskog područja. Tim sporazumima mogu se priključiti i ostala tijela državne uprave i druga javna tijela koja svojim djelovanjem mogu znatnije pridonijeti ostvarivanju ciljeva politike regionalnoga razvoja u planskom području za koje se sklapa razvojni sporazum. Na taj se način znatno pridonosi jačanju transparentnosti u vođenju politike regionalnoga razvoja i istovremeno osigurava učinkovita poluga za vođenje politike regionalnoga razvoja pomoću koje će se moći odgovoriti na specifičnosti pojedinih teritorijalnih dijelova Republike Hrvatske.

Osniva se i Savjet za regionalni razvoj, čime se struka, kako je naglasio potpredsjednik Grčić, uključuje u pripremu i provedbu strateških dokumenata.

Donošenje Zakona o regionalnom razvoju očekuje se u prvom tromjesečju 2014., a do kraja te godine i svih podzakonskih akata. Kad novi Zakon o regionalnom razvoju stupi na snagu, prestaju važiti Zakon o područjima posebne državne skrbi i Zakon o brdsko-planinskim područjima, no sve jedinice lokalne samouprave na tim područjima zadržavaju stečena prava do kraja 2014. godine. Cjelovita primjena novog sustava započela bi početkom 2015. godine.

Potpredsjednik Vlade Grčić kazao je i da će Vlada pripremiti i izmjene odgovarajućih zakona kako bi se nadležnosti jedinica lokalne samouprave bolje prilagodile njihovim fiskalnim kapacitetima. Uvelo bi se više razina upravnih jedinica, umjesto današnjih tri vjerojatno pet, s malim i velikim općinama, malim i velikim gradovima i županijama. Male općine imat će manje nadležnosti i limitirane obveze, ali i novac pa tako vjerojatno neće imati profesionalne zaposlenike.

- Tamo gdje nema dovoljno novca, poslovi se mogu odvijati na volonterskoj osnovi, a ne da država beskonačno ulijeva novac u prekomjerno zapošljavanje lokalne administracije i neodmjerene plaće koje zauzimaju većinu vrijednosti lokalnih proračuna dok za razvoj ne ostaje ništa - kazao je Branko Grčić.

Odgovarajući na novinarske upite o mogućim otporima ovim reformama, potpredsjednik Vlade naglasio je da izmjene Zakona o regionalnom razvoju idu u smjeru pravednosti sustava i većoj pomoći slabije razvijenima što građani uvijek traže dok s druge strane postoje i interesno povezane skupine koje će biti protiv, posebice ako to zadire u njihove proračune.

- Imamo situaciju da neke jedinice lokalne samouprave s 30-40 prosjeka razvijenosti imaju nula kuna državne potpore, a druge sa 110, 120 prosjeka dobivaju poticaje. Jednom treba podvući crtu i smanjiti potpore onima koji to manje trebaju, a dati onima koji su nerazvijeniji - naglasio je potpredsjednik Grčić. Kazao je i kako će se uz pokretanje šire javne rasprave o ovim zakonskim prijedlozima, rasprava povesti i na vladinom Povjerenstvu za decentralizaciju u čijem sastavu su, uz predstavnike Vlade, i stručnjaci, te predstavnici lokalne i regionalne samouprave.

- Mi smo u 2012. razgovarali na Povjerenstvu za decentralizaciju o Zakonu o regionalnom razvoju i sustavu promjene nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Predstavnici udruga gradova, općina i županija tada su jedinstveno podržali  da se krene u ove reforme. Sad će tu biti novi predstavnici tih udruga. Nadam se da će i oni konstruktivno pridonijeti ovoj raspravi, a mi ćemo sve argumentirane prijedloge uvažiti - poručio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.



 

Preuzimanja:

 

Galerija:

 


Pisane vijesti