Dani EU fondova: Velika potraga za informacijama

(Europrojekti.eu)

Zanimanje za financiranjem iz fondova Europske unije veoma je veliko ako je suditi po prijavama za program koji se održava u Zagrebu treću godinu zaredom pod nazivom Dani EU fondova. Već u studenome slični događaji namijenjeni širokoj publici bit će u Slavonskom Brodu, Rijeci, Čakovcu i Zadru.

3. Dani EU fondova traju dva dana i sastoje se od predavanja, odnosno prezentacija i predstavljanja trenutnih mogućnosti financiranja projekata, davanja osnovnih informacija i upućivanja na mjesta gdje se može pronaći ono što nas zanima.

Pod nazivom Ususret EU fondovima prvoga dana održana su četiri predavanja. O izazovima Hrvatske i pripremi za Kohezijsku politiku govorio je Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U 2013. godini najviše novca izdvojit će za promet (120 milijuna eura – uglavnom za 2 do 3 velika projekta Hrvatskih željeznica) te za okoliš (150 milijuna eura – za izgradnju regionalnih centara za gospodarenje otpadom, a manji dio za vode). Za Operativni program za regionalnu konkurentnost planira se 93,7 milijuna eura u 2013. godini. Kroz Operativni program za razvoj ljudskih potencijala također će se rješavati bitna pitanja čiji su rezultati možda manje opipljivi, ali izuzetno značajni. Provedba EU Kohezijske politike u 2013. godini planirana je s 450 milijuna eura.

Strukturni fondovi u službi su Kohezijske politike Europske unije kojom se želi postići ujednačeni razvoj svih dijelova zajednice. Kroz strukturne fondove financiraju se razvojni projekti s ciljem smanjivanja razlike u razvijenosti i poboljšanja konkurentnosti. Pretpristupni IPA program od iduće godine, odnosno od ulaska Hrvatske u EU, zamijenit će strukturni fondovi:

•    Europski socijalni fond (European Social Fund, ESF)
•    Europski fond za regionalni razvoj (European Regional Development Fund, ERDF)
•    Kohezijski fond (Cohesion Fund, CF)
•    Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (European Agricultural Fund for Rural
     Development, EAFRD)
•    Europski ribarski fond (European Fisheries Fund, EFF)

Precizni podaci o alokaciji (raspoređivanju) sredstava znat će se u zadnjem kvartalu ove godine, najavio je zamjenik ministra. Također je najavio mogućnost digitalizacije procesa pripreme projekta te dodatna obrazovanja, ali uglavnom za državne službenike. Zanimljivo je da se o omasovljenju edukacija za građane previše ne razmišlja pa su oni uglavnom prepušteni vlastitom snalaženju i uslugama konzultanata.
O efikasnom sustavu upravljanja na nacionalnoj razini govorila je Jana Trošt, regionalna savjetnica UNDP (United Nation Development Programme) za zemlje zapadnog Balkana koje pristupaju Europskoj uniji. Uspješna iskustva iz Litve u korištenju strukturnih fondova za razvoj turizma predstavila je Jekaterina Sarmaviciene.

Sa svojim gradom i njegovim problemima koji su riješeni uz pomoć fondova Europske unije upoznao nas je Richard Harding iz Newcastlea u sjeveroistočnom dijelu Velike Britanije. Propast tradicionalne teške industrije, zagađeni okoliš i velika nezaposlenost pogodili su ovaj grad stoljetne tradicije  ne tako davno, prije 20-tak godina. Višegodišnja ulaganja Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj doslovce su ga preporodila i mještanima osigurala kvalitetniji život i veću zaposlenost.

Program Dana EU fondova nastavlja se danas. Bit će 8 predavanja namijenjenih poduzetnicima, predstavnicima organizacija civilnog društva, obrazovnih ustanova, znanstvenicima i drugima zainteresiranima. Ako ste među onima koji zbog velikog broja prijavljenih nisu dobili mogućnost pratiti izlaganja još uvijek možete navratiti u hotel Sheraton i na nekome od 10 info pultova potražiti informacije o temama koje vas zanimaju. Predstavnici ministarstava i agencija opskrbit će vas brošurama i materijalima koji bi vam mogli pomoći u prvim koracima prema sredstvima EU fondova.


Vijesti iz medija