Čakovec i Županja prijavili vodoopskrbne projekte za financiranje iz EU fondova

Slika /arhiva/SLIKE/Grcic_Hrvatske vode_20_1_2014.jpg

Predstavnici komunalnih poduzeća gradova Čakovec i Županja predala su u ponedjeljak, 20. siječnja aplikacijske pakete za projekte opskrbe vodom i gospodarenje otpadnim vodama na području tih gradova, čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi 46,8 milijuna eura, od čega bi se sredstvima iz fondova Europske unije sufinanciralo gotovo 74 posto.

Pakete su direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak i direktor županjskog Komunalca Ilija Lešić predali Ivici Plišiću, generalnom direktoru Hrvatskih voda, koje su kontrolno tijelo za projekte financiranje sredstvima EU iz sektora vodoopskrbe.

Plišić je istaknuo kako je riječ o prvim tzv. projektima manje vrijednosti, odnosno vrijednim manje od 50 milijuna eura, nad kojima će kontrolu i odluku o odobravanju sredstava imati Hrvatska samostalno, kroz Hrvatske vode, a ne Europska komisija, kao što je to slučaj s vrijednijim projektima, poput vodoopskrbnog projekta grada Vukovara.

Procijenjena vrijednost projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec" iznosi oko 37 milijuna eura, a EU sufinanciranje čini 73 posto tog iznosa. Projekt obuhvaća sustave javne odvodnje grada Čakovca te općina Nedelišće, Šenkovec, Sv. Juraj na Bregu, Strahoninec i Pribislavec.

Njime je, uz ostalo, planiran dovršetak pročišćivača otpadnih voda, rekonstrukcija i sanacija cjevovoda, proširenje kanalizacijske mreže te izgradnja 32 crpne stanice za odvodnju otpadnih voda, a u konačnici bi trebao rezultirati priključivanjem gotovo 100 posto stanovništva tog kraja na sustav odvodnje, uz poboljšanje kvalitete podzemnih voda.

Projektom "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Županja" su pak obuhvaćeni grad Županje i naselje Štitar, a ukupna mu je vrijednost procijenjena na 9,4 milijuna eura, od čega EU sufinanciranje čini 78 posto.

Njime je predviđena izgradnja pročišćivača otpadnih voda, sustava odvodnje i dviju crpnih stanica za odvodnju otpadnih voda, čime bi se trebalo znatno smanjiti ispuštanje otpadnih voda u područje slivova rijeka Sava i Dunav te u podzemne vode tog područja.

Pokretanje postupaka javne nabave za izvođenje radova i usluge nadzora očekuje se u veljači ove godine za Županju, odnosno u ožujku za Čakovec, a dovršetak projekata planiran je za 2016. godinu.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić podsjetio je da su vodoopskrbni projekti dio obveza koje je Hrvatska preuzela u pregovorima s EU, odnosno da njihovo neprovođenje u dogovorenom roku od deset godina može značiti i sankcije za Hrvatsku.

Hrvatske vode jedna su od najpripremljenijih tvrtki za korištenje EU sredstava. Hrvatska ne samo da će iskoristiti sva sredstva dostupna iz EU fondova, već iz tih fondova neće niti biti dovoljno novca za planirane projekte u ovom sektoru, pa će ih se morati dijelom podupirati i iz nacionalnog proračuna, kazao je Grčić.


(Hina)

 

 


Pisane vijesti