Branko Grčić: željeznica otvara investicijski ciklus

Slika /arhiva/SLIKE/HZ-HP-11_07_2013_1.jpg

U razdoblju do 2020. godine očekuju se velika ulaganja u željeznicu koja će biti pokretač novog investicijskog ciklusa koji će donijeti mnoge koristi hrvatskom gospodarstvu, najavio je na današnjem predstavljanju investicijskih projekata HŽ Infrastrukture potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Željeznica je jedan od ključnih Vladinih strateških interesa, a da je to tako govori iznos od 2,5 milijarde eura kolika je vrijednost željezničkih projekata koji su trenutno u fazi projektiranja ili pripreme za projektiranje, kaže Grčić.

Upravo ti projekti su po njegovom mišljenju baza za novi razvojni ciklus, čemu treba pribrojiti 400 milijuna eura vrijedne projekte koji su dovršeni, u tijeku ili pred ugovaranjem.

Ulaganja u željeznicu su po njegovim riječima potpuno različita od onih u autoceste kod kojih se država zaduživala, a sada ne može vraćati kredite. "Zato idemo u koncesiju i spašavamo javne financije", ističe Grčić te poziva opoziciju koja je, kako kaže, sudjelovala u stvaranju tih dubioza, da se uključi u rješavanje problema.

Željeznički projekti će se, navodi Grčić, najvećim dijelom financirati iz fondova Europske unije, a država će se eventualno zaduživati za manji dio sredstava koje će morati osigurati kao vlastitu komponentu.

Potpredsjednik Vlade ocjenjuje da realizacija željezničkih projekata traži vremena i da se od njih možda neće politički okoristiti sadašnja Vlada, ali vjeruje da će i ona koja će ubirati korist biti SDP-ova.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je cilj ulaganja u željeznicu, koja bi do 2020. godine trebala dosegnuti 40 milijardi kuna, podići kakvoću pruga kako bi teretni promet mogao teći brzinama od 120, a putnički 160 kilometara na sat.

Prioritet u ulaganjima, kaže Hajdaš Dončić, imat će pruge na 5b i 10. paneuropskom koridoru pri čemu je ipak najvažniji riječki prometni pravac, jer takvi signali dolaze od međunarodne poslovne zajednice koja ističe važnost Luke Rijeka za plasman svojih roba u Europu.

Predsjednik Uprava HŽ Infrastrukture Darko Peričić izvijestio je da je HŽ Infrastruktura korisnik europskih sredstava od 2008. te da su od tada završena dva projekta u vrijednosti 71,6 milijuna eura. U tijeku su radovi na jednome projektu u vrijednosti 35,8 milijuna eura, projektiraju se radovi u vrijednosti 25,8 milijuna eura, a trenutačno su otvoreni natječaji za izbor izvođača za projektiranje vrijedni 15 milijuna eura, rekao je Peričić.

Ujedno je najavio da se uskoro raspisuju natječaji za sredstva iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda u vrijednosti 230 milijuna eura, a u pripremi za apliciranje su i drugi veliki projekti u vrijednosti većoj od 500 milijuna eura za koje se očekuje da će biti realizirani europskim sredstvima.

Peričić je posebno predstavio projekt obnove željezničke pruge Dugo Selo - Novska. Ukupna vrijednost izrade projekta je 5,4 milijuna eura, od čega 85 posto financira Europska unija, a 15 posto Vlada.

HINA


Galerija:

 

 

Pisane vijesti