Branko Grčić u Rijeci: Povukli smo ukupno 67,5 posto sredstava iz pretpristupnih fondova

Slika /arhiva/SLIKE/Rijeka 13.11.2012-1.JPG
Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić svečano je otvorio 'Regionalne dane EU fondova' u Best Western hotelu u gradu Rijeci. U svom obraćanju istaknuo je da je Republika Hrvatska do sada iz svih komponenata pretpristupnog programa povukla ukupno 67,5 posto sredstava, što će se još povećati do srpnja 2013. godine.

'Prilagođavanje postojećeg sustava za optimalnu apsorpciju sredstava iz strukturnih i Kohezijskog fonda vremenski i tehnički je izuzetno zahtjevan posao. Vlada RH se fokusira na tri glavna područja – jačanje administrativnih kapaciteta odnosno novo zapošljavanje stručnih kadrova na EU poslovima, zatim stvaranje zalihe kvalitetnih i zrelih projekata tzv. projektnog pipelinea te osiguravanje modula 'n+3' za sljedeće financijsko razdoblje Europske unije' naglasio je potpredsjednik Grčić.

Dodao je da će potonje biti naročito važno zbog tendencije Republike Hrvatske da europskim sredstvima financira velike infrastrukturne projekte kao što su željeznice, ceste, vodoopskrbni sustavi, regionalna odlagališta otpada i slično.

Obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić zatražio je pomoć Vlade Republike Hrvatske oko sufinanciranja EU projekata zbog činjenice da jedinice lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji imaju ograničena proračunska sredstva.

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Britanije i Sjeverne Irske u RH David Arthur Slinn dao je podršku inicijativi 'Regionalni dani EU fondova' kazavši da je ovakav tip edukacije i informiranja javnosti poželjan i produktivan. Istaknuo je važnost da se na jasan, brz i jednostavan način komunicira sa zainteresiranim građanima na lokalnoj razini o procesu pripreme i prijave projekata za financiranje europskim sredstvima.

U okviru svog posjeta Primorsko-goranskoj županiji, potpredsjednik Grčić obišao je i Centar za primarnu zdravstvenu zaštitu u Općini Matulji, projekt vrijednosti 7,4 milijuna kuna, izgradnju kojeg je sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Galerija:


Pisane vijesti