''Bolja investicijska klima u interesu je Hrvatske, EU i regije''

Slika /arhiva/SLIKE/eu-zastave-132.jpg
Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren danas je bio domaćin posebnog  sastanka veleposlanika država članica Europske unije akreditiranih u Hrvatskoj s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a, g. Brankom Grčićem i ravnateljem Agencije za investicije i konkurentnost, g.  Damirom Novinićem.  U svjetlu specifične teme, investicijske klime,   sastanak je iznimno proširen na način da uključi i šefove misija država ne-članica EU -a u Hrvatskoj, te predstavnike Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj i Razvojnog programa UN-a (UNDP). 
 
Veleposlanik Vandoren izrazio je zadovoljstvo najavama Vlade da će proučiti prepreke izravnim stranim ulaganjima koje je identificirala Europska unija tako što će probati pronaći adekvatna rješenja. U tom je pogledu istaknuo da razmjena ideja i stajališta može uvelike pomoći krajnjem cilju Hrvatske a to je maksimalizacija učinka ulaska u EU i najboljeg korištenja članstva u EU-u. Ulazak Hrvatske bit će dobra vijest ne samo za EU već i za međunarodnu investicijsku zajednicu. Kako bi se postigli željeni rezultati, trebat će ostvariti veći napredak u smislu uklanjanja prepreka investicijama i poboljšanja pravosudnih i administrativnih standarda, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Napredak je ekonomski i politički interes Hrvatske, EU-a i regije.   
 
Veleposlanik Vandoren također je naglasio važnost hrvatske konkurentnosti u kontekstu jedinstvenog tržišta EU-a kako bi se hrvatsko gospodarstvo moglo nositi ali i koristiti prednosti pritiska konkurencije i tržišnih sila u Uniji. Također je jasno da se još treba raditi na poboljšanju konkurentnosti hrvatskih tvrtki i cjelokupne poslovne klime. 'Europska komisija to jasno kaže naglašavajući potrebu "snažne provedbe hitno potrebnih strukturnih reformi". Područja reforme su jasna i Vlada poduzima napore kako bi postigla rezultate', naglasio je veleposlanik Vandoren dodavši :  'To nije niti jednostavan niti kratak proces  ali je prijeko potreban. Međutim omogućit će Hrvatskoj i tvrtkama da u potpunosti iskoriste prednosti jedinstvenog tržišta i izađu iz krize na održivom i nepovratnom putu gospodarskog razvoja i rasta . 
 
Potpredsjednik Vlade Grčić istaknuo je da hrvatska Vlada uz fiskalnu konsolidaciju i ubrzanje strukturnih reformi, ulaže napore u restrukturiranje kompanija kako bi se očuvala radna mjesta, istodobno pokreće javne investicije, te uspostavljanjem zakonodavnog okvira, pružanjem poreznih i drugih olakšica investitorima i otklanjanjem administrativnih prepreka na dnevnoj bazi potiče privatne investicije, čiji je pad od 2008. godine najviše usporio gospodarske aktivnosti.

Vladin prioritet je i što bolja priprema za ulazak Hrvatske u EU, koji donosi brojne pogodnosti. Članstvo u EU jača pravnu sigurnost investitorima, a prema iskustvima drugih zemalja povećava se i dotok izravnih stranih ulaganja uz prednosti financiranja bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Hrvatska jača svoje administrativne kapacitete za što kvalitetnije korištenje fondova EU, a trenutno su identificirani projekti vrijedni 20 milijardi kuna, kazao je potpredsjednik Grčić.


Pisane vijesti