Biciklijada "Putem EU projekata" u Osijeku

Slika /slike/Vijesti/Rujan 2019/Putem EU projekata-Osijek.jpg

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi brojne aktivnosti kako bi informiralo javnost o mogućnostima i rezultatima korištenja ESI fondova. Stoga će, u subotu 14. rujna, u Osijeku organizirati prvu biciklijadu „Putem EU projekata". 
 

Cjelodnevni informativno-zabavni program predviđen je od 9 do 14 sati, a uz predstavnike Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, sudjelovat će i predstavnici Grada Osijeka i Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Osječko-baranjske županije koji će građanima biti na raspolaganju za sve informacije o Europskim fondovima i mogućnostima financiranja.
 
U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU uvodno će se obratiti državni tajnik Velimir Žunac.
 
Biciklistička ruta  duga je 12.39 kilometara te će obuhvatiti sljedeće točke na području grada: Tvrđa – Promenada – Bolnica – Kampus – Vukovarska – Crveni fićo – Vukovarska do Stepinčeve – Kralja Zvonimira do Doma Zdravlja – Europske avenije do trga – Pejačevića – Strossmayerova -Hrvatske Vode – Promenada – Vodenica – Cestovni most – Tvrđa.
 
U skladu s ciljem događanja, a to je promicanje uspješnih EU projekata i informiranje javnosti o korištenju EU fondova, na odabranoj biciklističkoj ruti nalaze se sljedeći EU projekti:
 
 
1.         PRIPREMA PROGRAMA OBNOVE I UPRAVLJANJA KULTURNIM DOBRIMA OSJEČKE TVRĐE
 
Nositelj projekta: Grad Osijek
Vrijednost projekta: 4.976.508,96 HRK
EU sufinanciranje: 4.007.707,16 HRK
 
Projektom će se valorizirati kulturna baština Tvrđe i Grada Osijeka kroz pripremu projektne dokumentacije za njenu rekonstrukciju, sadržajni razvoj i stavljanje u funkciju turizma. Izradit će se dokumentacija za revitalizaciju, restauraciju i rekonstrukciju pet lokacija u Tvrđi koja su pojedinačno zaštićena kulturna dobra ili dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Osijeka i Arheološke zone Mursa: Krunsku utvrdu, Hornwerk, Novi samostan sv. Križa, Donju oružarnicu i VIII. bastion s vodotornjem.
 
2.         EDUKATIVNI I INFORMATIVNI TURISTIČKI CENTAR MLADIH, STARA PEKARA S TRGOM VATROSLAVA LISINSKOG, TVRĐA
 
Nositelj projekta: Grad Osijek
Vrijednost projekta: 62.570.187,78 HRK
EU sufinanciranje: 52.617.194,49 HRK
 
Projektom će se obnoviti stara pekara austro-ugarske vojske i prenamijeniti u hostelski smještaj s nizom dodatnih ugostiteljskih i kulturnih sadržaja. Revitalizirat će se i Trg Vatroslava Lisinskog u Tvrđi koji će dobiti javnu pozornicu i mjesto za razne manifestacije i susrete. Projektom će se izravno utjecati na povećanje zapošljavanja i na razvoj novih gospodarskih i društvenih aktivnosti u Osijeku. Projektom  će se također povećati broj raznih kulturnih, obrazovnih i društvenih događanja u samoj Tvrđi.
 
3.         UNAPREĐENJE OBJEDINJENOG HITNOG BOLNIČKOG PRIJEMA U SKLOPU KBC-A OSIJEK
 
Nositelj projekta: KBC Osijek
Vrijednost projekta: 30.999.993,75 HRK
EU sufinanciranje: 20.500.000,00 HRK
 
Projekt doprinosi osiguranju odgovarajućeg pristupa učinkovitoj hitnoj zdravstvenoj zaštiti putem ulaganja u izgradnju i opremanje novog prostora u bolničkom krugu kako bi se omogućio smještaj svih hitnih službi u jedinstvenom prostoru i tako stvorili preduvjeti za potpuno djelovanje objedinjenog hitnog bolničkog prijema kao najučinkovitijeg načina pružanja hitne medicinske skrbi u bolnicama.
 
4.         IZGRADNJA ZGRADE, INFRASTRUKTURE I OKOLIŠA STUDENTSKOG PAVILJONA U SVEUČILIŠNOM KAMPUSU U OSIJEKU
 
Nositelj projekta: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Vrijednost projekta: 174.300.000,00 HRK
EU sufinanciranje: 174.300.000,00 HRK
 
Projektom će biti izgrađena zgrada studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku u ulici K.P. Svačića 1c. Novoizgrađena zgrada omogućit će smještaj za dodatnih 796 studenata, uz postojeći kapacitet od 669, čime ukupan broj kreveta za studente u Osijeku iznositi 1.465. Uredit će se cijeli blok studentskog smještaja izgradnjom Studentskog trga, uređenjem okoliša između zgrada te će biti osiguran dovoljan broj parkirališnih mjesta oko zgrade i na Sjevernom parkiralištu.
 
5.         S.O.S. –SUBOTICA OSIJEK SECESIJA
 
Nositelj projekta: Turistička zajednica Grada Osijeka
Partneri: Grad Osijek, Grad Subotica, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Turistička organizacija Grada Subotice
Vrijednost projekta: 7.902.847,64 HRK
EU sufinanciranje: 6.717.420,32 HRK

Projekt je revitalizirao osječki secesijski park, stvorio preduvjete za obnovu Gradske vijećnice u Subotici kao važne zgrade iz secesijskog razdoblja te ujedno omogućava osnivanje lokalne prekogranične tematske turističke rute/proizvoda i povećava vidljivost tržišta zajedničkih turističkih proizvoda kao i kapacitet kulturnih i turističkih dionika u upravljanju i promicanju kulturne baštine.
 
6.         PUTEVIMA MLINARA U PREKOGRANIČNOM PODRUČJU
 
Nositelj projekta: Grad Osijek
Partneri: Turistička zajednica Grada Osijeka (Hrvatska), Ekološka udruga “Vodenica”  (Hrvatska), Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije (Hrvatska), Zaklada Mlinski kamen iz mjesta Orfu (Mađarska)
Vrijednost projekta: 3.632.403,15 HRK
EU sufinanciranje: 3.030.772,65 HRK
 
Projektom je izrađen edukativno-turistički program o tradicionalnom, industrijskom i kulturnom naslijeđu regije, obnovljeni su postojeći mlin i vodenica na jezeru u Orfu te je izgrađena  replika nekadašnje vodenice na Dravi u Osijeku. Na taj način oživljava se i dio osječke povijesti te podsjeća na vrijeme kada su Dravom plovile vodenice, a na njima se mljele žitarice.
 
7.         AMAZON OF EUROPE BICIKLISTIČKA RUTA
 
Nositelj projekta: Slovenija, partner Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije
Partneri: pet zemalja uz Muru, Dravu i Dunav u planiranom rezervatu biosfere Europska Amazona (Hrvatska, Slovenija, Austrija, Srbija i Mađarska)
Ukupna vrijednost projekta: 3.176.000,00 € ≈ 23.502.400,00 HRK
Proračun RRA: 190.000,00 € ≈ 1.406.000 HRK
 
Ruta dugačka 700 km povezivat će pet zemalja na putu od Austrije do Mađarske s obje strane rijeka Mure, Drave i Dunava. Projekt je financiran iz programa Interreg Danube Transnational, a njime će se razviti biciklistička ruta Europska Amazona kao krovni proizvod održivog turizma u rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav koja će osigurati ravnomjernu raspodjelu benefita za lokalno stanovništvo, posjetitelje i prirodu.
 

 
Biciklijada u Osijeku prva je od planiranih tri biciklijada kojom Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije želi informirati građane o rezultatima provedbe EU projekata u Hrvatskoj kao i mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Najave