Bespovratne potpore omogućile bolju konkurentnost pedesetak poduzeća

Slika /arhiva/SLIKE/Grčić_MINPO_esplanade-13-3-2015.jpg
Zahvaljujući novcu iz EU fondova mali i srednji poduzetnici unaprijedili su tehnologiju i smanjili troškove poslovanja te doprinijeli očuvanju okoliša i održivom razvoju
 
Na završnoj konferenciji programa „Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva“, koje je provelo Ministarstva poduzetništva i obrta, predstavljeni su rezultati ukupno 53 projekta malih i srednjih tvrtki čija se provedba financirala u okviru Operativnog programa „Regionalna konkurentnost 2007.-2013.“.

Riječ je o prvoj shemi iz fondova Europske unije namijenjenoj financiranju nabave novih tehnologija i unapređenje poslovanja malih i srednjih poduzetnika uz poticanje „zelenog“ poslovanja, čija ukupna ugovorena vrijednost iznosi 8.018.388,48 eura.  
 
„Ovaj program je našim malim i srednjim poduzetnicima omogućio da brzo i efikasno riješe konkretne izazove s kojima su se suočavali. Kroz ulaganje u zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, međunarodne ekološke i druge standarde te certificiranje proizvoda, otvorile su im se nove tržišne prilike. Kroz njega smo potaknuli preko 80 milijuna kuna investicija i, što je najvažnije, stvorili preko stotinu novih radnih mjesta”, poručio je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta dodajući da ovakvi projekti najviše doprinose povećanju konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika koji su kotač napretka gospodarstva u cjelini. Ministar Maras podsjetio je i na mogućnosti koje se poduzetnicima nude u okviru novog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-20120.“ iz kojeg im je na raspolaganju gotovo milijardu eura.
 
Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodao je kako je konkurentnije gospodarstvo, posebice malo i srednje poduzetništvo, jedan od najvažnijih ciljeva koji želimo ostvariti ulaganjem besplatnog i bespovratnog novca iz EU fondova.

„Novo zapošljavanje, bolji radni uvjeti, veće mogućnosti plasmana hrvatskih proizvoda na tržištu, kvalitetniji život naših građana, to su ciljevi ove Vlade. Dio njih smo ostvarili dosad provedenim projektima, dio projekata je u provedbi, a znatan broj u pripremi za realizaciju u novom financijskom razdoblju“, kazao Grčić.

Svoja iskustva i rezultate projekata na konferenciji su prezentirali predstavnici poduzeća Euroinspekt Croatiakontrola, Elmap, Ergo, Tim kabel te obrta Radovan Petrović.
 
U tvrtki Euroinspekt Croatiakontrola, koja je bespovratna sredstva iskoristila za kupnju analizatora pesticida, najveću vrijednost svog projekta vide u tome što su stvaranjem vlastitog laboratorija osigurali drugim hrvatskim tvrtkama da uzorke više ne moraju slati na analizu u inozemstvo.
 
„Time smo izravno skratili vrijeme analize, smanjili troškove poslovanja i povećali konkurentnost tvrtki iz ovog sektora“, poručio je Ivo Delonga, direktor tvrtke Euroinspekt Croatiakontrola, dok su tvrtki Elmap sredstva koristila za modernizaciju projektnog ureda, čime su povećali ukupnu produktivnost tvrtke za 6 do 12% te razvili nova, zelena, tehnološki napredna rješenja.

„Zahvaljujući tome smo krajnjim korisnicima donijeli uštede i pozitivno utjecali na očuvanje prirode i okoliša“, zaključila je Meri Božiković iz Elmapa. 


Pisane vijesti