Održana 2. sjednica Nacionalnog odbora za koordinaciju sudjelovanja Republike Hrvatske u programima transnacionalne i međuregionalne suradnje te makroregionalnim strategijama Europske unije za Republiku Hrvatsku u razdoblju 2014. – 2020.

Slika /arhiva/SLIKE/central_logo_01.jpg
U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova 19. svibnja održan je drugi sastanak Nacionalnog odbora za koordinaciju sudjelovanja Republike Hrvatske u programima transnacionalne i međuregionalne suradnje te makroregionalnim strategijama Europske unije za Republiku Hrvatsku za razdoblje 2014.-2020.

Cilj transnacionalne suradnje je jačanje suradnje putem djelovanja koja doprinose integriranom teritorijalnom razvoju povezanom s prioritetima kohezijske politike Unije dok međuregionalna suradnja teži jačanju učinkovitosti kohezijske politike poticanjem razmjene iskustava između regija o tematskim ciljevima i urbanom razvoju, uključujući urbano-ruralne veze, kako bi se poboljšala provedba programa i mjera teritorijalne suradnje, kao i promicanjem analize razvojnih trendova u području teritorijalne kohezije putem istraživanja, prikupljanja podataka i drugih mjera.

Članovi Odbora informirani su o statusu pripreme programa transnacionalne, međuregionalne i prekogranične suradnje te im je predstavljeno trenutno stanje u provedbi Strategije EU za dunavsku regiju i status pripreme Strategije EU za jadransku i jonsku regiju.

Nacionalni odbor je dao suglasnost na sadržaj Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa te programa međuregionalne suradnje INTERREG EUROPE, URBACT III i ESPON.

U Programu transnacionalne suradnje Središnja Europa sudjeluje 9 država članica Europske unije: Austrija, Njemačka, Poljska, Slovačka, Češka, Slovenija, Mađarska, Italija i Hrvatska. Ulogu Upravljačkog tijela obavljat će Grad Beč, Austrija.

Područja ulaganja definirana Programom odnose se na jačanje i razvoj suradnje u području inovacija u svrhu povećanja konkurentnosti središnje Europe, podršku gospodarstvu s niskom razinom emisije CO2, zaštitu i upravljanje prirodnim i kulturnim resursima te suradnju u području prometa u svrhu boljeg povezivanja središnje Europe.

Ukupan proračun programa iznosi 299 milijuna eura, od čega će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirati 247 milijuna eura.

INTERREG EUROPE dizajniran je kako bi potpomogao prijenos znanja te učenje i razmjenu politika između javnih tijela kako bi se poboljšao učinak politika i programa za regionalni razvoj. Program omogućuje javnim tijelima iz cijele Europe razmjenu iskustava i ideja o načinu na koji funkcioniraju javne politike kako bi pronašli rješenja za poboljšanje strategija za svoje građane. U njemu sudjeluju sve države EU (EU-28) te Norveška i Švicarska.

Program se koncentrira na sljedeće teme vezane uz regionalni razvoj: istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije, konkurentnost malih i srednjih poduzeća, gospodarstvo s niskom razinom emisije CO2, očuvanje i zaštita okoliša te promicanje učinkovitosti resursa.

Ukupan proračun programa financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 359 milijuna eura za razdoblje 2014. – 2020.

URBACT III ima za cilj promicanje integriranog održivog razvoja gradova i poboljšanje učinkovite provedbe EU kohezijske politike na lokalnoj i regionalnoj razini. Ciljna skupina su svi ključni dionici na lokalnoj razini koji imaju utjecaja na stvaranje politika i sudjeluju u odlučivanju. U njemu sudjeluju sve države EU (EU-28) te Norveška i Švicarska. Ukupan proračun programa iznosi 96 milijuna eura.

Cilj Programa ESPON je prikupljanjem, diseminacijom i promocijom teritorijalnih dokaza, koji obuhvaćaju čitav teritorij država sudionika, pružiti podršku jačanju učinkovitosti kohezijske politike EU i drugih sektorskih politika i programa iz europskih strukturnih investicijskih fondova. Program će financirati niz akcija vezanih uz istraživanja i analize o europskom teritorijalnom razvoju, izradu ciljanih analiza i tematski fokusiranih dokumenata o specifičnim tematskim područjima prema traženju dionika, teritorijalna promatranja i izvještavanje, razvoj alata za teritorijalne analize i izradu publikacija za informiranje krajnjih korisnika. Uključuje sve države EU (EU-28) te Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

Ukupan proračun programa iznosi 54 milijuna eura.
 


Pisane vijesti