634 milijuna kuna za male i srednje poduzetnike

Slika /slike/Vijesti/lightbulb-1875247_1920 - Copy.jpg

Objavljen poziv na dostavu projektnih prijedloga Inovacije u S3 područjima

Poziv na dostavu projektnih prijedloga Inovacije u S3 područjima pokreće se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, prioritetne osi 3 „Poslovna konkurentnost“. Riječ je o prvom pozivu u cijelosti namijenjenom ulaganjima malih i srednjih poduzetnika (MSP) u okviru tematskih prioritetnih područja Strategije pametne specijalizacije RH (S3 Strategija). Kao nadležno Posredničko tijelo, ovaj Poziv objavljuje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok će postupak dodjele i provedbu projekata provoditi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG BICRO, uz Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao Upravljačko tijelo. Raspoloživ iznos bespovratnih EU sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva je 634 milijuna kuna, a raspon pojedine potpore kreće se od 750 tisuća kuna do 20 milijuna kuna. Poziv se provodi kao otvoreni postupak u modalitetu privremenog Poziva s rokom dostave projektnih prijedloga od 15. srpnja 2019. godine do 15. studenoga 2019. godine.

Pozivom se daje poticaj MSP-ovima koji su u svojoj poslovnoj aktivnosti usmjereni na proizvodnju i komercijalizaciju inovativnih proizvoda ili usluga koji su novi za tržište putem ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja. Komercijalizacija predstavlja onaj dio inovacijskog procesa u kojem se inovacija uvodi u praktičnu upotrebu odnosno uvodi se u proizvodnju i plasira proizvod/usluga na tržište te ostvaruje proboj na željeno tržište. U pripremi Poziva posebno se vodilo računa da se podrže inovativna poduzeća koja su u svojoj poslovnoj aktivnosti usmjerena na proizvodnju naprednih i inovativnih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti.

Moguće je dobiti potpore za početna ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu u iznosu 45% prihvatljivih troškova za mikro i mala poduzeća i 35% za srednja poduzeća, pod uvjetom da su izravno povezane s projektom za koji se dodjeljuje potpora za inovacije procesa i organizacije poslovanja. Potpore za inovacije procesa i organizacije poslovanja dodjeljuju se s intenzitetom do 50% prihvatljivih troškova. Pozivom se dodjeljuju i potpore male vrijednosti, također pod uvjetom da su izravno povezane s projektom, do 750 tisuća HRK.

U skladu s predmetom Poziva prihvatljive su aktivnosti namijenjene ulaganju u materijalnu i nematerijalnu imovinu, pribavljanja patenata, troškova osoblja u svrhu uvođenja inovacije procesa ili organizacije poslovanja nužnih za proizvodnju i komercijalizaciju inovativnih proizvoda/usluga koji su novi za tržište isključivo u skladu s područjima identificiranim u S3 Strategiji.

Do sada se većina poziva vezano uz S3 Strategiju objavila u okviru prioritetne osi namijenjene jačanju gospodarstva kroz istraživanja i inovacije, a većinu prijavitelja činile su velike tvrtke. Ovim Pozivom naglasak se daje i na MSP-ove, koji su se pokazali iznimno uspješnima u povlačenju EU sredstava o čemu govori i veliki interes za prethodne pozive namijenjene inovacijama novoosnovanih MSP-ova i  komercijalizaciju inovacija MSP-ova.

Sve informacije o natječaju nalaze se na poveznici.

Pisane vijesti