U okviru hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju održana je međunarodna konferencija „Conference on the protection of waters and seas from plastic and micro-plastic pollution“

Slika /slike/Vijesti/2023/Studeni_prosinac/20231129132813_IMG_2302.JPG
U Zagrebu je 29. studenoga 2023. održana međunarodna konferencija „Conference on the protection of waters and seas from plastic and micro-plastic pollution“.

Događaj se održao u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja, u okviru hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju.
 
Na otvaranju konferencije sudjelovala je ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Stella Arneri, koja je u uvodnom obraćanju istaknula kako je smanjenje mikroplastike u okolišu kao i zaštita mora od iznenadnog onečišćenja jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju. Također je naglasila važnost zajedničkog djelovanja na razini makroregije kako bi se razvili što učinkovitiji modaliteti prevencije i osmislila rješenja za ublažavanje posljedica već nastalih onečišćenja u okolišu.

U tom smislu, Interreg programi predstavljaju idelanu platformu za uspostavu suradnje i razvoj alata za buduća zajednička djelovanja, a mogućnosti financiranja kroz iste su predstavljene za vrijeme konferencije.

Konferencija je, uz predstavnike resornih ministarstava, okupila brojne znanstvenike i tematske stručnjake iz Hrvatske te nekoliko europskih zemalja.

U uvodnom dijelu predstavljen je zakonodavni okvir, nakon čega su uslijedila stručna izlaganja i panel rasprava o ključnim nedostacima i planovima za budućnost, dok su u završnom dijelu predstavljeni primjeri dobre prakse.

Također, sudionici su imali prilike posjetiti sajam projekata na kojem su projektni partneri predstavljali rezultate i izazove s kojima su se susreli tijekom provedbe projekata.

Kako su istaknuli i sami sudionici, konferencija je bila sjajna prilika za otvaranje rasprave na temu globalnog problema onečišćenja voda i morskog okoliša plastikom te ujedno i prilika za umrežavanje i razmjenu iskustava među stručnjacima i donositeljima politika.


Pisane vijesti