Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima - II“

Slika /slike/Vijesti/2020/Prosinac/Petrinja/4.jfif

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima - II“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. - 2020.

Poziv ima za cilj obnovu područja pogođenog potresom koji se zbio na području Sisačko – moslavačke županije, u prosincu 2020. godine, odnosno doprinijeti ublažavanju i otklanjanju posljedica od potresa kroz ulaganja u stambeni fond u državnom vlasništvu koji se koristi za potrebe stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima.

Pozivom „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima -  II“ predviđeno je uklanjanje teško oštećenih obiteljskih kuća te izgradnja novih (zamjenskih) obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 95%, odnosno 142.5 milijuna kuna. Pozivom je predviđena izgradnja 4 višestambene zgrade te oko 55 novih zamjenskih obiteljskih kuća, koje će biti u državnom vlasništvu ali za potrebe zbrinjavanja osoba na potresom pogođenom području.

Prijavitelj i korisnik sredstava je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, raspolaže i upravlja nekretninama u vlasništvu RH, te ima obvezu realizirati ove projekte.  

Poziv „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima -  II“ je objavljen na stranicama -  efondovi i strukturni fondovi.

Objavom ovog poziva u potpunosti je ugovorena alokacija Prioritetne osi 12 „Sanacija šteta od potresa“ Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. - 2020.

Podsjećamo, u svibnju 2021. ugovorena su prva dva projekta („Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ i „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“) ukupne vrijednosti 672.3 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj  iznose  638.6 milijuna kuna. U ovom iznosu, do kraja 2023. godine, planirana je obnova više od 400 obiteljskih kuća, 16 višestambenih zgrada (s 232 stana) te izgradnja 17 novih obiteljskih kuća.

Pisane vijesti