Ministrica Tramišak: „Sljedeće desetljeće velika je prilika za Hrvatsku kada se možemo nametnuti kao predvodnica u zelenoj i digitalnoj tranziciji gospodarstva, od proizvodnje hrane pa do održivog turizma i prometa“

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Listopad/20_10_2021/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica Tramišak danas je sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji o obnovljivoj ekonomiji (ReECON) Veleučilišta Baltazar iz Zaprešića koja je bila održana u Biogradu na Moru.

Tijekom svojeg pozdravnog govora, ministrica je dekanu doc.dr.sc. Ivanu Ružiću zahvalila na pozivu te istaknula važnost teme obnovljivih izvora energije te obnovljive ekonomije i gospodarstva općenito za budućnost cijele Europske unije.

„Budućnost Republike Hrvatske kao i Europske unije općenito, ne temelji se više samo na što bržem i jačem razvoju gospodarstva već sada, kada smo svjedoci galopirajućih klimatskih promjena, globalne krize uzrokovane COVID-om, moramo itekako voditi računa da taj rast i razvoj bude prije svega održiv za što je potrebna hitna regeneracija gospodarstva“, naglasila je ministrica te dodala kako je Europska komisija zadala jasne politike i smjerove za buduće razdoblje, a isti se temelje na zelenoj i digitalnoj tranziciji.

„Europskim zelenim planom definiran je cilj smanjenja emisije CO2 za 55%, a Republika Hrvatska već sada ima bolje pokazatelje od toga, zbog čega smo si mi u Nacionalnoj razvojnoj strategiji taj cilj podigli na visokih 65%“, istaknula je ministrica.

Ministrica je pojasnila i kako je Hrvatska među najbogatijim državama članicama po pitanju resursnog bogatstva zbog čega zapravo ima i najbolju priliku biti energetski stabilnija i održivija te cijelo gospodarstvo usmjeriti ka tome te dodala kako na putu do ostvarenja tog cilja stoji na raspolaganju ukupno 25 milijardi eura tijekom idućih 9 godina u okviru nove financijske omotnice za razdoblje 2021.-2027. godine i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Ministrica je  dodala i to da je na razini Europske unije kroz instrument Nove generacije i Višegodišnji financijski okvir na raspolaganju svim državama članicama dostupno ukupno bilijun i 824 milijardi eura. Europska komisija odredila je kako 30% svih tih ulaganja mora biti u zelenu i još 30% u digitalnu tranziciju, što nam govori o tome koliku je Europska unija pozornost posvetila kako bi postigli zadane ciljeve do 2030. godine.

„Iz svega ovoga vidljivo je da to nisu samo floskule te da je zaista od presudne važnosti da svi uhvatimo korak sa time i stoga bih rekla da je sljedeće desetljeće zapravo velika prilika za Hrvatsku kada se možemo nametnuti kao predvodnica u svim ovim smjerovima, od proizvodnje hrane pa do održivog turizma i održivog prometa“, zaključila je ministrica Tramišak.

Ministrica je na kraju još jednom čestitala organizatorima na organizaciji konferenciji te izrazila nadu kako ćemo u budućnosti imati još takvih sadržajnih konferencija te kako će upravo prisutni sudionici i članovi akademske zajednice svojim radom doprinijeti ovoj vrlo važnoj promjeni, transformaciji i tranziciji našeg gospodarstva.

Uz ministricu na konferenciji su sudjelovali i župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Šime Mršić.
 

Pisane vijesti