Fond solidarnosti EU-a: Komisija predlaže financijsku pomoć od 683,7 milijuna eura za saniranje posljedica potresa u Hrvatskoj i više od 132,7 milijuna eura u obliku predujmova za pomoć u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19 i otklanjanju njezinih posljedica

Slika /slike/Vijesti/2020/listopad/dt_sv_marko1-220320.jpg

Europska komisija danas predlaže paket od 823 milijuna eura financijske potpore u okviru Fonda solidarnosti EU-a (FSEU) za saniranje posljedica potresa u Hrvatskoj i poplava u Poljskoj. Paket uključuje i predujmove za Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal kako bi se pomoglo zemljama koje su suočene sa zdravstvenom krizom prouzročenom koronavirusom.

Paket pomoći dijeli se na nekoliko stavki:
  • 683,7 milijuna eura za pomoć Hrvatskoj u otklanjanju razornih posljedica potresa u Zagrebu i okolici još u ožujku 2020. Prva isplata u iznosu od 88,9 milijuna eura već je izvršena u kolovozu 2020. u obliku predujmova.
  • više od 7 milijuna eura za pomoć Poljskoj u obnovi nakon poplava u Potkarpatskom vojvodstvu u lipnju ove godine
  • više od 132,7 milijuna eura u obliku predujmova NjemačkojIrskojGrčkoj, ŠpanjolskojHrvatskojMađarskoj i Portugalu nakon njihova zahtjeva za pomoć u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19 i otklanjanju njezinih posljedica.
Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira, izjavila je: Zahvaljujući Fondu solidarnosti EU-a, države članice i građani mogu dobiti potporu koja im je uistinu potrebna, uslijed prirodne katastrofe ili zdravstvene krize. Danas još jednom dokazujemo što znači solidarnost EU-a koja čini srž europskog projekta.

Sljedeći koraci
Europski parlament i Vijeće morat će odobriti današnji prijedlog Komisije za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a, a sredstva će se isplatiti nakon tog odobrenja. Komisija ocjenjuje zaprimljene zahtjeve za pomoć. Kad ih ocijeni, podnijet će prijedlog za konačnu mobilizaciju sredstava.

Kontekst
U okviru FSEU-a pruža se financijska potpora državama članicama i zemljama pristupnicama uslijed teških prirodnih katastrofa, a od ove godine i uslijed zdravstvenih kriza. Od njegova osnutka 2002. sredstva iz tog fonda olakšala su saniranje posljedica u više od 90 slučajeva različitih elementarnih nepogoda, kao što su poplave, šumski požari, potresi, oluje i suše. Dosad je iz FSEU-a mobilizirano više od 5,5 milijardi eura u 23 države članice i jednoj zemlji pristupnici. U okviru iznimnog odgovora EU-a na pandemiju bolesti COVID-19 područje primjene FSEU-a prošireno je na izvanredna stanja velikih razmjera u području javnog zdravlja, a najveći dopušteni iznos predujmova povećan je s 30 na 100 milijuna eura.

IZVOR: https://bit.ly/3iNVBwu
FOTO: HINA

Pisane vijesti